Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legemidler er krevende for kommunene

- Riktig legemiddelbruk er et viktig, men delvis forsømt område innen helsetjenesten, skriver Per Kristian Faksvåg, Fagdirektør i Apotekforeningen.


03.09.2012

Av Per Kristian Faksvåg, Fagdirektør i Apotekforeningen
Asker og Bærums Budstikke 27.08.2012
Aftenposten Aften 29.08.2012

"Lokal presse har den siste tiden satt fingeren på feilmedisinering av eldre og pleietrengende. Riktig legemiddelbruk er et viktig, men delvis forsømt område innen helsetjenesten.

I mange av reportasjene er det pekt på at kommunen trenger bistand fra farmasøyter, og at denne yrkesgruppen kan gi viktige bidrag til problemløsning. Dette er et åpenbart riktig spor som kommunene bør følge opp. Farmasøytenes kompetanse innen legemidler og bruken av dem er særlig relevant for å sikre god legemiddelbehandling og for å redusere omfanget av feil bruk av legemidler.

Mange kommuner har avtaler om farmasøytisk tilsyn, og det er et skritt i riktig retning. Slike tilsyn holder seg imidlertid ofte på systemnivå, og fanger ikke alltid opp de mange enkelttilfellene der det likevel går galt. For å avdekke om pasientene faktisk får den legemiddelbehandlingen de trenger, verken mer eller mindre, bør det derfor etableres tverrfaglige team med behandlende lege, farmasøyt og evt. annet helsepersonell, som ser på den konkrete medisinbruken til hver enkelt pasient som er i faresonen. Et annet tiltak kommunene bør vurdere for å få riktigere og sikrere legemiddelbruk for sine innbyggere, er å øke bruken av multidosepakkede legemidler.

I Norge er det i mer enn 700 apotek, alle bemannet med høyt kvalifisert personell som hver dag avlaster helsevesenet og legene når de, ved bruk av sin kompetanse innen legemiddelområdet, veileder og svarer på spørsmål og problemstillinger knyttet til riktig bruk av legemidler. Den kompetansen som de har innen riktig bruk av legemidler, kan hjelpe kommunene med å bedre pasientsikkerheten til sine innbyggere gitt tilstrekkelig ressurser.

Et godt samarbeid på tvers av fagprofesjonene er avgjørende for å sikre riktig legemiddelbruk og er et viktig bidrag knyttet til pasientsikkerhetsarbeidet i helsetjenesten. Ved å forene alle gode krefter kan man utnytte den samlede kompetansen for å sikre en helhetlig medisinskfaglig oppfølging av pasienten."



TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring