Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legemidler er svært billig i Norge

En forskningsrapport bestilt av helseministeren konkluderer med at Norge er det billigste eller blant de aller billigste landene på legemidler i Vest-Europa. Det gjelder både for legemidler med patentbeskyttelse og for legemidler med generisk konkurranse. Samtidig er fortjenesten til norske apotek og legemiddelgrossister blant de aller laveste.


28.05.2008

Det gjelder både for legemidler med patentbeskyttelse og for legemidler med generisk konkurranse. Samtidig er fortjenesten til norske apotek og legemiddelgrossister blant de aller laveste. 

Det er hovedresultatene i den mest omfattende analysen av legemiddelpriser som noen gang er gjennomført i Norge. Rapporten er utarbeidet av Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) på oppdrag fra helseminister Sylvia Brustad. Rapporten sammenligner legemiddelpriser og marginer i Norge med de ni europeiske landene som norske myndigheter har valgt som de mest sammenlignbare. Det har tidligere vært uenighet om hvor lave de norske prisene er sammenlignet med andre land.

Apotekforeningens kommentar:

Sterk dokumentasjon som bekrefter at legemiddelprisene er lave

Apotekforeningen er svært tilfreds med at helseminister Sylvia Brustad har skåret gjennom uenigheter om hva som er fakta om legemiddelpriser, og med dette fått en usedvanlig sterk dokumentasjon på bordet. Rapporten fra SNF er faglig og metodisk imponerende sterk, og er en mer omfattende analyse enn noe annet som tidligere har vært publisert om legemiddelpriser.
 
Undersøkelsen anvender flere metoder som alle plasserer Norge som det billigste eller et av de aller billigste landene, basert på priser og forbruk i første halvår 2007. Funnene er helt i tråd med den dokumentasjonen Apotekforeningen har utarbeidet de senere årene. Rapporten viser også at det politiske målet om lave legemiddelpriser i Norge er tilfredsstilt i særdeles høy grad. Rapporten slår også fast at distribusjonsmarginene i Norge – den samlede inntjeningen til apotek og legemiddelgrossister – er blant de laveste i Europa. Dette bekrefter at det norske distribusjonssystemet er svært effektivt.
 
Prisnivået i Norge er nå enda lavere enn det denne rapporten tilsier. Prisene på en rekke legemidler med generisk konkurranse ble kuttet med ytterligere 113 millioner kroner fra 1.1.2008. Dette priskuttet er ikke fanget opp i undersøkelsen, som baserer seg på tall fra 2007.
 
Det er viktig å måle prisnivået på legemidler i Norge sammenlignet med andre land. Derfor bør en slik undersøkelse gjentas årlig, slik at det til enhver tid foreligger en solid dokumentasjon på prisnivået.

Nærmere om undersøkelsen
 

Helseminister Sylvia Brustad orienterte Stortinget 17.4.2007 om at hun ville ta initiativ til en ekstern prisgjennomgang av legemidler i Norge. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) valgte Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) til å utarbeide en rapport, som nå er offentliggjort.

http://www.regjeringen.no/upload/HOD/Dokumenter%20LMS/Endelig%20rapport%20SNF.pdf
 
HOD presenterer hovedfunnene i undersøkelsen slik: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/aktuelt/nyheter/2008/billige-legemidler-i-norge.html?id=514810
 
Prisundersøkelsen viser at Norge er blant de aller billigste landene, enten man ser på:
• alle legemidlene under ett
• segmentet for patenterte legemidler
• segmentet for legemidler med generisk konkurranse
Norge er klart billigst når man kun ser på legemidlene i trinnprissystemet. Undersøkelsen viser også at Norge har blant de laveste grossist- og apotekmarginene.

Metode og data benyttet
SNF har kjøpt data fra IMS Health for de 300 mest omsatte virkestoffene i Norge for første halvår 2007. Datasettet har inneholdt pris, volum (pakninger og doser), patentstatus, original/generika, pakningsstørrelse, presentasjonsform, styrke osv. Foruten Norge er det innhentet data fra Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Storbritannia, Nederland, Østerrike, Belgia og Irland. Det er priser fra disse landene som benyttes for å fastsette maksimalpriser på reseptpliktige legemidler i Norge.
 
Volumvektede gjennomsnittspriser for hvert virkestoff er beregnet for GIP (grossistens innkjøpspris) og AUP (apotekets utsalgspris), samt samlet avanse for grossist og apotek (relativ margin). Gjennomsnittspriser og relative marginer blir sammenliknet med de andre landene i undersøkelsen.
 
Dataene er så analysert ved å beregne prisindekser og ved regresjonsanalyser for å teste om forskjellene i pris er statistisk signifikante.
 
Konkrete resultater
 
Bilaterale indekser (AUP) for alle virkestoff, norske vekter:


Undersøkelsen viser at Norge har de laveste legemiddelprisene samlet for alle de ti sammenlignings-landene, når det norske forbruket av legemidler legges til grunn (rad A). Prisforskjellene til andre land er spesielt stor for de legemidlene som inngår i trinnprissystemet (rad D). Dette er de mest omsatte legemidlene med generisk konkurranse.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring