Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legemidler for 11,7 milliarder kroner hittil i år

Omsetning av legemidler fra apotek for årets ni første måneder 2007


15.10.2007

Spørsmål om kvartalsstatsikken kan rettes til jostein.soldal@apotek.no

Hver nordmann har brukt legemidler for 2530 kroner hittil i år. Av dette har folketrygden dekket 1190 kroner. Det er totalt solgt legemidler for 11,7 milliarder kroner i årets tre første kvartaler, en økning på 2,8 prosent i forhold til samme periode i 2006. Det samlede legemiddelforbruket målt i definerte døgndoser (DDD) har økt med 4,5 prosent, viser tall fra Apotekforeningens bransjestatistikk.

Folketrygden har refunderte legemidler for 5,5 milliarder kroner hittil i år, en reduksjon på omkring 4 prosent fra samme periode i fjor. En av årsakene til nedgangen, er at finansieringsansvaret for enkelte legemidler ble overført fra folketrygden til helseforetakene i 2006.

Apotekenes totale omsetning var på 14,85 milliarder kroner, medregnet salg av handelsvarer, en økning på 4,5 prosent fra i fjor.

Mest omsatte legemidler – målt i kroner

Leddgiktmedisin på topp

I årets ni første måneder var etanercept (Enbrel) det mest omsatte legemiddelet fra apotek. Det ble solgt etanercept for 323 millioner kroner. Etanercept er et legemiddel som bl.a. brukes til behandling av leddgikt, når pasienten ikke har hatt tilfredsstillende effekt av andre legemidler. Salget av etanercept har hatt en kraftig vekst de siste årene, men veksten er betydelig redusert i år. Det er også to andre legemidler av samme type (TNF-hemmere) som ligger høyt på salgsstatistikken. Infliximab (Remicade) ligger på 4. plass på listen over mest solgte legemidler, og har omsatt for 205 millioner kroner hittil i år, en økning på 24 prosent fra i fjor. Adalimumab (Humira) ligger på 7. plass, og har omsatt for 150 millioner kroner så langt i år. Det er en økning på 33 prosent fra 2006. Disse tre immunmodulerende midlene (Enbrel, Humira og Remicade), har hatt en omsetning på til sammen for 678 mill. kroner, en økning på 16 prosent fra samme periode i 2006. De tre legemidlene utgjør alene 6 prosent av den samlede legemiddelomsetningen i Norge. Alle de tre legemidlene er svært kostbare. Et års behandling med Humira koster nesten 150 000 kroner.

Atorvastatin (Lipitor), et kolesterolsenkende legemiddel, var nest mest omsatt i første halvår. Det ble solgt atorvastatin for 234 mill. kroner, en nedgang på 12 prosent fra samme periode i fjor. Det totale forbruket målt i definerte døgndoser (DDD) av Lipitor er omtrent uendret sammenlignet med i fjor.

Blant legemidlene med størst relativ omsetningsreduksjon, er simvastatin, som er det mest brukte legemiddelet mot forhøyet kolesterol. Omsetningsverdien av simvastatin er redusert med 31 prosent fra 183 til 125 mill. kroner. Årsaken til nedgangen er ikke redusert forbruk, men at prisen på simvastatin ble halvvert fra årsskiftet 2006/2007.
De 25 mest omsatte legemidlene står for 29 prosent av legemiddelomsetningen fra apotek.

Figur 1: Omsetning i mill. kroner av de 25 mest omsatte virkestoffene 1.1 til 30.9.2007

Tabell 1: Omsetning i mill. kroner av de 25 mest omsatte virkestoffene


Mest brukte legemidler – målt i definerte døgndoser (DDD)

Kolesterolmedisin mest brukt

I årets ni første måneder var simvastatin, (kolesterolsenkende middel) det mest omsatte virkestoffet målt i definerte døgndoser (DDD). Forbruket av simvastatin har økt med 29 prosent siden samme periode i fjor. Det viser at myndighetenes bestrebelser for å få en større del av statinbrukerne over på det rimeligste virkestoffet simvastatin, i stor grad lykkes. Bruken av simvastatin målt i DDD er mer enn doblet på to år.
 
Kopilegemiddelet ceterizin ble innført som foretrukket legemiddel i blåresept-ordningen ved behandling av allergi 1. mai 2006. Dette er hovedårsaken til at ceterizin har en forbruksvekst på over 18 prosent.
 
Den tidligere mestselgende p-pillen Trionetta, ble avregistrert og fjernet fra markedet 1.1.07. Dette har ført til at p-pillene Yasmin, Yasminelle og Loette har tatt det meste av markedsandelene som Trionetta hadde, og har hatt en kraftig forbruksvekst i 2007.
 
Nexium, et legemiddel som hemmer syreproduksjonen i mavesekken, har hatt størst forbruksreduksjon hittil i år, med en nedgang på 10 prosent. Årsaken er trolig først og fremst at ordningen med foretrukket legemiddel ble innført for syrepumpehemmende midler 1. februar i år. Nexium kan dermed bare forskrives på blå resept når tungveiende medisinske grunner tilsier at de fortrukne legemidlene ikke har tilfredsstillende effekt. På grunn av en overgangsordning er det trolig fortsatt en del pasienter som bruker Nexium, men som senere vil bytte til andre syrepumpehemmere.

Blant de 25 mest omsatte legemidlene målt i DDD, ser man at salgsvolumet for reseptfrie legemidler med paracetamol (Pinex, Panodil, Paracet) har en forbruksøkning på 4 prosent hittil i år. Ibuprofen (Ibux mv.), som også selges utenom apotek, har hatt en omsetningsøkning på over 7 prosent målt i DDD.

Figur 2: Omsetning i millioner DDD av de 25 mest omsatte virkestoffene


Tabell 2 Omsetning i millioner DDD av de 25 mest omsatte virkestoffene



Om halvårsstatistikken: 
3. kvartals statistikken fra Apotekforeningen er basert på vår bransjestatistikk, som får omsetningsdata fra mer enn 99 prosent av all apotekomsetning i Norge. (Alle beløp er inkl. mva, om ikke annet er angitt.)


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring