Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legemidler for 7,7 milliarder kroner 1. halvår

Nordmenn har handlet legemidler for 7,7 milliarder kroner første halvår 2007, en økning på 2,7 prosent i forhold til første halvår 2006. Den samlede omsetningen målt i definerte døgndoser (DDD) økte med 4,6 prosent. Når omsetningen målt i kroner har økt mindre enn omsetningen målt i DDD, tyder det på at legemiddelprisene totalt sett er redusert det siste året.


27.07.2007

Omsetning av legemidler fra apotek første halvår 2007
Folketrygden refunderte legemidler for 3,5 milliarder kroner første halvår i år, en reduksjon på mer enn 6 prosent fra samme periode i fjor.
 
Apotekenes totale omsetning var på 9,80 milliarder kroner, medregnet salg av handelsvarer. Dette er en økning på 4,7 prosent. 
 

Mest omsatte legemidler – målt i kroner

Leddgiktmedisin på topp  
I første halvår 2007 var etanercept (Enbrel) det mest omsatte legemiddelet fra apotek. Det ble solgt etanercept for 212 millioner kroner. Etanercept er et legemiddel som bl.a. brukes til behandling av leddgikt, når pasienten ikke har hatt tilfredsstillende effekt av andre legemidler. Salget av etanercept har hatt en kraftig vekst de siste årene.

Adalimumab (Humira) er det legemiddelet som har hatt størst relativ økning i omsetningen, Humira brukes i likhet med Enbrel til behandling av leddgikt. Omsetningen økte med 39 prosent til 99 mill. kroner fra første halvår 2006. Et tredje legemiddel som brukes til behandling av leddgikt, infliximab (Remicade), ligger også på 25-på topp-listen over mest omsatte legemidler, med en omsetning på 128 mill kroner i første halvår, en økning på 25 prosent. Disse tre immunmodulerende midlene (Enbrel, Humira og Remicade), omsatte til sammen for 438 mill. kroner, en økning på  17 prosent fra 1. halvår 2006. Dette tilsvarer 6 prosent av den samlede legemiddelomsetningen i Norge. Alle de tre legemidlene er svært kostbare. Ett års forbruk av Enbrel koster om lag 130 000 kroner.
 
Atorvastatin (Lipitor), et kolesterolsenkende legemiddel, var nest mest omsatt i første halvår. Det ble solgt atorvastatin for 158 mill. kroner, en nedgang på 11 prosent fra samme periode i fjor.
Det har vært en stor økning i omsetning av legemidler til behandling av ADHD. Metylphenidat (Concerta, Ritalin) er nå det 25. mest omsatte legemiddelet målt i kroner, mens det i 2006 var det 38. mest omsatte. Omsetningen økte fra 40 mill. kroner i 1. halvår 2006 til 50 mill. kroner 1. halvår 2007.  

Blant legemidlene med størst relativ omsetningsreduksjon, finner man simvastatin, som er det mest brukte legemiddelet mot forhøyet kolesterol. Omsetningsverdien av simvastatin er redusert med 30 prosent fra 115 til 80 mill. kroner. Årsaken til nedgangen er ikke redusert forbruk, men at prisen på simvastatin ble kuttet med 50 prosent fra årsskiftet 2006/2007.   

De 25 mest omsatte legemidlene står for 29 prosent av legemiddelomsetningen fra apotek.
 
Figur 1: Omsetning i mill. kroner av de 25 mest omsatte virkestoffene



Tabell 1: Omsetning i mill. kroner av de 25 mest omsatte virkestoffene


Mest brukte legemidler – målt i definerte døgndoser (DDD)  

Kolesterolmedisin mest brukt
 
I første halvår 2007 var simvastatin, (kolesterolsenkende middel) det mest omsatte virkestoffet målt i definerte døgndoser (DDD). Bruken av simvastatin målt i DDD er mer enn doblet på to år.
 
Blant de 25 mest omsatte legemidlene målt i DDD, ser man at salgsvolumet for de reseptfrie legemidlene paracetamol (Pinex, Panodil, Paracet) viser en liten økning fra første halvår 2006 til i år. Omsetningstallene for første halvår i år indikerer at ”lekkasjen” av salg til dagligvarehandel har stoppet opp. Ibuporfen (Ibux mv.), som også selges utenom apotek, har hatt en omsetningsøkning på over 6 prosent målt i DDD.
 
Allergilegemiddelet cetirizin (Zyrtec mv.) har hatt en omsetningsøkning på 24 prosent fra første halvår 2006. Cetirizin ble, sammen med loratadin, innført som foretrukket legemiddel ved behandling av allergi og elveblest fra 1. mai 2006.
 
Escitalopram (Cipralex) er også blant legemidlene med stor relativ økning målt i DDD fra første halvår 2006 til tilsvarende periode i år. Escitalopram er et av få legemidler i gruppen SSRI (antidepressiva) som fortsatt har patent, og som følgelig ikke er gjenstand for generisk konkurranse. Det har de siste årene ikke vært vesentlig økning i bruken av SSRI, men forbruket av Cipralex har økt med 20 prosent fra i fjor. Det er om lag 270 000 personer i Norge som bruker antidepressiva. Av disse bruker om lag 170 000 SSRI.
 
Figur 2: Omsetning i DDD av de 25 mest omsatte virkestoffene

Tabell 2 Omsetning i DDD av de 25 mest omsatte virkestoffene


*) Årsaken til høy økninng av G03AA07, Loette (p-pille), kommer av at et mye omsatt virkestoff G03AB03 Levonorgestrel (Tronodiol og Trionetta) er tatt bort fra markedet. 
 
Om halvårsstatistikken:
Halvårsstatistikken fra Apotekforeningen er basert på vår bransjestatistikk, som får omsetningsdata fra mer enn 99 prosent av all apotekomsetning i Norge. (Alle beløp er inkl. mva, om ikke annet er angitt.)


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring