Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legene vil ha med apotekfarmasøyter på lokale møteplasser

Nå kommer det lokale møteplasser for fastleger og apotekfarmasøyter. – Vi trenger å snakke sammen for å kunne bruke hverandres kompetanse bedre, sier Legeforeningen.


23.06.2015

Legene vil ha med apotekfarmasøyter på lokale møteplasser

Kari Sollien (til venstre) og Marit Hermansen ønsker å legge til rette for at fastleger og apotekfarmasøyter skal snakke bedre sammen.

Regjeringen utfordrer fagmiljøene til mer flerfaglighet i primærhelsetjenesten. Legeforeningen vil oppfordre Samarbeidsutvalgene i kommunene om å invitere apotekere og apotekfarmasøyter til sine møter som et svar på dette. Initiativet kommer etter møter mellom Apotekforeningen og to allmennlegeforeninger.
 
I dag er det avtalefestet i rammeavtalen mellom KS og Legeforeningen at det opprettes Samarbeidsutvalg i kommunene. Her møter fastlegene, kommuneoverlege og kommunens helseledelse med likt antall representanter. DPS, spesialisthelsetjeneste og andre aktuelle yrkesgrupper kan også delta om de inviteres. Det varierer hvor godt utvalgene fungerer fra kommune til kommune.
 
Vil fjerne misforståelser
Nå ønsker Legeforeningen at apotekere og apotekfarmasøyter inviteres til å delta i samarbeidsutvalgene. Hva resultatet av en slik invitasjon kan bli til er opp til utvalgene, mener Kari Sollien, leder for Allmennlegeforeningen, og Marit Hermansen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, sistnevnte er den største fagmedisinske foreningen i Legeforeningen.
 
De er klare på at kjennskap mellom leger og apotekfarmasøyter bare er positivt. For det første er det enklere å ta kontakt eller reise faglige spørsmål hvis man kjenner den man kontakter. For det andre har de to profesjonene ulik kompetanse som vil være utfyllende gjennom samarbeid, noe som er til beste for pasienten. For det tredje kan samarbeid rydde misforståelser og faglige konflikter av vegen.
 
– Det har vært noen prinsipielle og politiske skillelinjer på foreningsnivå mellom oss og Apotekforeningen. Samtidig ser vi at lokalt er det en kontakt og et samarbeid mellom lege og farmasøyt som ofte er svært bra. Vi mener det er en fordel å formalisere denne kontakten bedre. Legeforeningen ønsker nå å understøtte dette, sier Sollien.
 
Utfordres av regjeringen
De to tillitsvalgte i Legeforeningen, som har cirka 5200 medlemmer som jobber i primærhelsetjenesten, mener Samarbeidsutvalg i kommunene kan være et naturlig sted for lege og farmasøyt å møtes. Det er apotek i de aller fleste kommuner, og apotekfarmasøytene og fastlegene har ofte den høyeste kompetansen om legemidler i kommunehelsetjenesten. Et samarbeid vil være positivt på et faglig og akademisk nivå ut over arbeidet med enkeltpasienter og den enkelte resept.

– Regjeringen utfordrer oss på flerfaglighet. Legemidler er ett av de viktige områdene vi kan gjøre noe med slik at feilmedisinering går ned. Men hvordan dette samarbeidet skal fungere blir det da Samarbeidsutvalget lokalt som må ta stilling til, sier Sollien, som legger til at også lokale Allmennlegeutvalg kan være er aktuelt møtested der apotekfarmasøytene inviteres med. Her forberedes saker som skal opp i Samarbeidsutvalget, blant annet.

Legene har i dag for eksempel kurs, temakvelder og møter med sykehus og spesialisthelsetjeneste i distriktet. Marit Hermansen sier at en diskusjon rundt for eksempel legemiddelgjennomgang på systemnivå hos eldre pasienter på sykehjem kan være aktuelt.

– Hva kan apotekfarmasøytene bidra med i Samarbeidsutvalgene?
– Farmasøytene er en viktig del av samhandlingskjeden. Hvis de ikke involveres i utvalgene når det lokale helsearbeidet skal diskuteres, så kan deres rolle bli en satellitt i det lokale helsevesenet. Det er også viktig at legene blir kjent med farmasøytenes kompetanse. Og motsatt. Vi tror vi kjenner hverandres roller, hvilke regelverk vi jobber innenfor og kompetansen vi har. I praksis gjør vi ikke alltid det, sier Hermansen.

Vet ikke hva andre tenker
Sollien legger til:
– Leger og farmasøyter er sikkert nokså like ved at vi tenker med utgangspunkt i eget fag. Vi vet hva vi står for, men mindre om hva de andre kan. Å forstå den andres virksomhet, altså at for eksempel leger og apotekfarmasøyter får bedre kunnskap om hverandres tenkning og arbeidsbetingelser, så vil tillit øke og misforståelser reduseres.
 
Tillitsvalgte i apotekbransjen, og mange andre helseprofesjoner, viser ofte til at leger har lite tid til pasientene. Ofte er en konsultasjon planlagt å ta 15 minutter. Men nær 40 prosent av konsultasjonene i 2014 var på over 20 minutter, ifølge Legeforeningen. Befolkningen som helhet var hos fastlege i snitt 2,7 ganger. Det viser at en del av befolkningen er hyppig hos legen. Leger kan også mye om utredning, diagnostikk og helsetilstander og kryssende terapeutiske anbefalinger.
 
– Fastlegens ofte gode kjennskap til pasientene gjør at de sammen med pasienten må ta beslutninger rundt legemiddelbehandling som kanskje ikke alltid virker riktig for en apotekfarmasøyt, sier Sollien.

Vil ha kommunene på banen
For å utnytte legers og apotekfarmasøyters kompetanse bedre etterlyser Hermansen og Sollien større engasjement av kommuneledelsen.

– Rådmannen har ofte klare meninger om prioriteringer innen pleie og omsorg, helsestasjoner, skole og barnehager. Først og fremst fordi dette går på kommunenes budsjett. Når det kommer til legesenter, fastleger og samhandling mellom fastlege og apotekfarmasøyt, er det ingen eller lite engasjement hos rådmann og kommuneoverlege. Det skyldes nok at staten og egenandeler finansierer mye av kostnadene rundt legebesøk, sier Hermansen.
 
Hun mener det burde vært naturlig at rådmannen for eksempel kunne ha spurt om det ble foretatt legemiddelgjennomgang hos eldre i kommunen og om det er samarbeid mellom apotekfarmasøyt og sykehjemsleger. Dette kan bidra til å kutte kommunens utgifter og bedre helsen til beboerne. Dette vil også ha påvirkning på hvor lenge eldre kan bo hjemme. Og kan samarbeide mellom de to profesjonene rundt rus- og psykiatripasienter ha en positiv effekt?
 
Verdsatte oppringing
Sollien og Hermansen er tillitsvalgte på heltid. Men fra sin tid som fastleger på henholdsvis Kapp i Oppland og Kirkenær i Hedmark var samarbeidet med lokale apotek nyttig.

– At apoteket tok den ekstra telefonen og spurte om forskrivningen min syntes jeg alltid var greit. Noen ganger fikk jeg også forklart at det som ikke virket fornuftig ut fra farmasøytens kunnskap, kunne ha en årsak som de ble enig i etter å ha hørt om helheten i pasientens helsesituasjon og hennes egne valg, sier Sollien.

Tekst og foto: Bjørn Kvaal.

Les også:
Samarbeid for sikker legemiddelbruk
Apotekforeningen og allmennlegeforeningene ønsker å samarbeide for å sikre riktig legemiddelbruk.
 


 


28. mai
Etter at denne artikkelen ble skrevet, ble Marit Hermansen valg som ny leder i Legeforeningen. Hun begynner 1. september. Kari Sollien ble gjenvalgt til sentralstyret i Legeforeningen.


 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring