Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

- Lite debatt om legemiddelpolitikken

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland etterlyser debatt om hvordan man skal sikre riktig bruk av legemidler.


11.12.2013

- Lite debatt om legemiddelpolitikken

Sveinung Stensland (H). (Foto B. Kvaal)

Mandag 9. desember behandlet Stortinget innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2014.
 
- Det er betryggende at et samlet storting stiller seg bak legemiddeldelen av budsjettet. Samtidig er det interessant at det er et område som vekker lite debatt. Den eneste skillelinjen er hvor liten avansen til apotekene skal være. Det er et viktig nok spørsmål, men i den generelle debatten tar legemiddelpolitikken liten plass, sa Sveinung Stensland (H) i budsjettdebatten i Stortinget.
 
Stensland fortalte at mellom 1 000 og 2 000 mennesker dør årlig som følge av bivirkninger og uheldig bruk av legemidler i Norge.
 
- Kronisk sykdom seiler nå opp til å bli den viktigste dødsårsaken i verden. I den vestlige verden anslås det at 20 prosent av befolkningen har flere kroniske lidelser, og antallet er voksende. Vi vet at så mange som halvparten av kronikerne tar legemidlene sine feil, og det er godt dokumentert at 10 prosent av alle sykehusinnleggelser på medisinske avdelinger skyldes feil bruk av legemidler. Diskusjonen om hvordan man bruker legemidler, burde vært minst like sentral som diskusjonen om hvor mye de koster.
 
Stensland etterlyste også mer debatt om pasientene og de ansatte som behandler dem. Det kan noen ganger høres ut som vi har to typer helsepersonell i Norge: de varme og omsorgsfulle i den offentlige helsesektoren og de kalde kapitalistene som produserer helsetjenester i privat regi, sa han.
 
- Høyre tar utgangspunkt i pasienten, og vi tror pasienten er i stand til å ta egne valg. Vi har også tillit til at helsepersonell er helsepersonell, uavhengig av hvem som betaler lønnen deres. Høyre har tillit til alle deler av norsk helsevesen, vi stoler på helsepersonell i Norge, og vi vet at våre innbyggere kan og vil ta forskjellige valg, sa Sveinung Stensland.

Les referat fra hele debatten her. Innlegg fra Stensland finner du 17:09:44.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring