Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Mangel på legemidler

- Mangelsituasjoner på legemidler er et vedvarende og meget alvorlig internasjonalt problem som må tas alvorlig, skriver Apotekforeningens fagdirektør Per Kristian Faksvåg, i en kronikk i Bergens Tidende.


04.01.2013

Kronikken sto på trykk i Bergens Tidende 22.12.2012

"BT skriver 20. desember om «Manko på kritiske medisiner». Mangelsituasjoner på legemidler er ikke bare en norsk utfordring, men et vedvarende og meget alvorlig internasjonalt problem som må tas alvorlig.

Det er et økende problem og meget bekymringsfullt at vi ikke kan skaffe viktige og mye brukte legemidler i Norge. Apotekene gjør sitt beste for å skaffe alternativ behandling. I verste fall finnes det ikke alternative valg for pasientene.

Årsakene til leveranseproblemene er flere og sammensatte, og de kan oppstå i ulike deler av forsyningskjeden, fra mangel på råstoff, produksjonsproblemer hos produsenten, at legemidlet blir trukket fra markedet eller at etterspørselen øker så mye, bl.a. knyttet til epidemier, at produsenten ikke kan levere nok legemiddel. At Norge er et lite land med lave priser på legemidler, gjør ikke situasjonen bedre. Bare i år er det meldt om ca. 100 tilfeller av leveringsproblemer i Norge.

Apotekene i Norge har et høyt servicenivå og man strekker seg langt for å fremskaffe de medisinene som er foreskrevet av legen eller mulige alternativer.

Siden de aller fleste legemidlene produseres i utlandet, er det dessverre lite vi kan gjøre i Norge når det oppstår problemer med leveranser av ulike typer legemidler. Det vi imidlertid kan gjøre og gjør, er å sørge for at det er gode rutiner for håndtering av de mangelsituasjoner som er oppstått eller kan oppstå.

Apotekbransjen samarbeider i så måte med Statens legemiddelverk, legemiddelprodusentene, legene og legemiddelgrossistene for å finne løsninger slik at pasientene blir minst mulig skadelidende. Bl.a. tillates bruk av utenlandske pakninger, ved at apotekene leverer ut mindre mengder til den enkelte pasient for å rasjonere eller man anbefaler produkter som kan erstatte den opprinnelige behandlingen.

Apotekbransjen er svært opptatt av å redusere leveringsproblemene mest mulig. Det er viktig med samarbeid og at de berørte partene har en åpen og god dialog. Bedre varslingsrutiner må etableres, slik at mangelsituasjoner raskt kan gjøres kjent for leger og apotek, og derved også for pasientene.

Enklere rutiner for import av utenlandske pakninger kan også hjelpe. Det må i det hele utvises stor grad av samarbeid for å løse disse problemene som ikke bare rammer Norge, men pasienter over hele verden i økende grad.

Per Kristian Faksvåg, fagdirektør i Apotekforeningen."
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring