Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Meldeplikt ved uforsvarlig forskrivning

Påminnelse om at helsepersonell i apotek har meldeplikt om uforsvarlig yrkespraksis i helsetjenesten


12.12.2013

Helsepersonell i apotek har meldeplikt om uforsvarlig yrkespraksis i helsetjenesten, jf helsepersonelloven § 17 hvor det heter at ”Helsepersonell skal av eget tiltak gi tilsynsmyndighetene informasjon om forhold som kan medføre fare for pasienters sikkerhet”.
 
Den siste måneden har Helsetilsynet og flere fylkesmenn kommentert apotekenes meldepraksis ved uforsvarlig forskrivning av vanedannende legemidler. Det er blitt fremsatt påstander om at antallet meldinger fra apotek om slike forhold er synkende, og det har blitt spekulert i hva som eventuell kunne være årsak til dette.
 
Med utgangspunkt i medieomtale av forholdet har Apotekforeningen hatt møte med Helsetilsynet og diskutert ulike problemstillinger knyttet til apotekenes rolle og melderutiner ved avdekking av uforsvarlig forskrivningspraksis. Helsetilsynet har ikke konkret statistikk som viser endringer i apotekenes meldefrekvens, men er opptatt av å følge opp legers forskrivning av vanedannende legemidler fordi mange pasienter bruker slike legemidler i større omfang enn det som er anbefalt i faglige retningslinjer. En spørreundersøkelse Apotekforeningen har gjort blant et utvalg apotek, indikerer at det ikke har vært vesentlige endringer i antall meldinger fra apotek de siste årene.
 
Helsedirektoratet arbeider nå med å ferdigstille en veileder for forskrivning av vanedannende legemidler. Veilederen som ventes publisert i januar 2014 vil også gi råd til om apotekenes meldepraksis. Apotekforeningen og Helsetilsynet har avtalt å fortsette dialogen etter at veilederen er ferdigstilt.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring