Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Mener farmasøyten kan gi reseptmedisin

Apotekforeningen mener at det bør etableres en ny reseptkategori med legemidler som ikke krever resept fra lege, men som heller ikke bør være reseptfrie. En undersøkelse TNS Gallup har gjort for Apotekforeningen viser at tre av fire nordmenn mener apotekfarmasøyten har kunnskapene som skal til for å praktisere en slik ordning.


12.12.2011

Mener farmasøyten kan gi reseptmedisin
Hensikten med en slik ordning, kalt apotekresept, er at en del reseptlegemidler som brukes mot ukompliserte plager, skal bli vesentlig lettere tilgjengelig for publikum på en trygg og forsvarlig måte.

76 prosent av befolkningen mener at farmasøytene i apotek har den kunnskapen som skal til for å kunne gjennomføre en ordning med apotekresept, i følge TNS Gallups undersøkelse.

Hver dag oppsøker flere tusen mennesker fastlegen for å få resept på legemidler mot enkle lidelser de selv kjenner symptomene på. Farmasøyter har inngående kunnskaper om legemiddler og legemiddelbehandling, og kan sammen med kunden trygt fastslå hvilket legemiddel som bør brukes. Ved tvil vil farmasøyten henvise pasienten til legen.

– Det er stort behov for mer effektiv utnyttelse av ressursene i helsetjenesten. Dette vil være et bidrag til å frigjøre ressurser for fastlegene, som allerede er hardt presset. Se bare på diskusjonen som går nå om nye sykmeldingsrutiner fra NAV, sier fagdirektør Hilde Ariansen i Apotekforeningen.

Tillit til kompetansen
- Gallup-undersøkelsen viser at publikum har stor tillit til apotekfarmasøytenes kompetanse. Farmasøytene som jobber i apotek er uten tvil kvalifisert til å utlevere en del reseptpliktige legemidler uten legeresept. Utleveringen vil skje med utgangspunkt i en protokoll som kunden og farmasøyten i fellesskap går gjennom og som myndighetene har fastslått. Apotekresept kan være aktuelt for p-piller og legemidler mot øyeinfeksjon, influensa, visse typer allergier og eksemer, munnsår, hemoroider og neglesopp, sier Ariansen.

TNS Gallup har også spurt om folks inntrykk av apotekansattes kunnskaper og faglige kvalifikasjoner. Syv av ti sier de har et svært godt inntrykk, mens bare syv prosent har et dårlig inntrykk. Undersøkelsen viser også at det er de som bruker apotekene mest som har aller best inntrykk av de ansatte. – Dette er svært gledelige tall. Undersøkelsen viser at de apotekansatte har høy kompetanse, og gir råd og veiledning som folk flest har svært stor tillitt til, sier Ariansen.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring