Gå til innholdet

Apotekforeningen

Min vurdering av NRK-innslaget om Inhalasjonsveiledning

Per T. Lund. (Foto Espen Solli)

Vis Skjul bildetekst


Mandag denne uken våknet jeg til et innslag i NRK Dagsnytt der en representant for legestanden var svært kritisk til at apotekene skal få betalt 80 kroner for å veilede astma- og kolspasienter om bruken av inhalasjonsmedisin. Overskriften på nrk.no gjorde ikke saken bedre: «Apotekene får betalt for å vise fram medisin».

Jeg skjønner godt at denne saken har skapt frustrasjon og engasjement blant dere som jobber i apotek, og som gjør deres aller beste for at pasientene skal få god veiledning. 80 kroner i inntekt til apoteket er vel fortjent, og et godt virkemiddel for å sikre riktig bruk av inhalasjonsmedisin.

Medienes logikk
NRK laget denne saken ferdig i første halvdel av juli, midt i beste agurktid da de fleste her i Apotekforeningen var på ferie. På grunn av viktigere og betydelig tristere nyheter i verden ble saken liggende til denne uken.

Mediene er ofte opptatt av å få frem konflikter, men hva du faktisk skal forsvare eller forklare er ikke alltid lett å få tak i når de henvender seg for å få en kommentar.   

Følgelig fikk nestlederen i Norsk forening for allmennmedisin ganske fritt spillerom, og da saken ble sendt var det for sent for oss å få ytterligere kommentarer til saken. Slik er medienes logikk, på godt og vondt – på godt fordi denne saken hos de aller fleste er glemt for lenge siden.

Selv om en slik enkeltsak etter min mening først og fremst er irriterende og gir et feilaktig bilde, kan summen av slike saker i mediene bidra til å underminere apotekenes omdømme. Det er det som er det verste.

Apotekforeningens vurdering
Jeg trenger ikke bruke tid og plass når jeg skriver til dere i apotekene, på å forklare hvorfor foreningen for allmennmedisin tar feil og har en hul argumentasjon. Fastlegenes agenda er klar: De kjemper imot alt som kan true deres hegemonier, og alt som kan true deres egen lommebok. Det er for så vidt en ærlig sak, som de her har lykkes i å få NRK med seg på. De føler seg presset av farmasøyter, sykepleiere, fysioterapeuter og andre, og forsøker å komme på offensiven.

Jeg registrerer at noen av dere mener på Facebook at Apotekforeningen har vært for veike i oppfølgingen av denne saken. Man kan godt mene at vi i etterkant skulle ha gått så høyt på banen som mulig, og økt konfliktnivået ved å gå i strupen på legestanden. Vi kunne trukket frem legens taksthefte og undret oss over både det ene og det andre punktet. Vi kunne funnet inntekten til et utvalg fastleger, og vi kunne pekt på den slette jobben mange gjør når det gjelder pasientveiledning. Vi kunne skrevet leserinnlegg med forsvar av ordningen og harselert over legenes hersketeknikker.

Min vurdering har vært at dette ikke ville gjøre saken det minste bedre, annet enn som ren indremedisin i bransjen vår (som jo kan ha en verdi i seg selv). Når du først har fått et medieoppslag mot deg, er det ikke alltid lurt å gjøre mest mulig for at flest mulig skal få med seg nettopp dette innslaget.

Dessuten er min erfaring fra de siste årene, at vi har kommet et godt stykke på vei med en konstruktiv dialog med allmennlegene, nettopp ved å la de konfliktfylte sakene ligge, og fokusere på det vi er enige om. Jeg vil ikke la ett surmaget utbrudd fra Foreningen for allmennmedisin ødelegge det vi har fått til i positiv retning.

Når det er sagt, kommer jeg selvsagt til å ta opp dette håpløse utspillet med foreningens leder. Men jeg trenger ikke bruke NRK for å få frem det budskapet.

En kjapp rundspørring på noen apotek, forteller meg at ingen kunder har reagert på saken eller kommentert den. Hvis noen av dere har opplevd det annerledes, vil jeg svært gjerne ha tilbakemelding om det.

La deg heller inspirere
Nå synes jeg det er viktig å minne om at vi faktisk har fått et samlet Storting til å etterlyse flere farmasøytiske tjenester, og til å stille seg bak Inhalasjonsveiledning. Dette oppnådde vi ikke ved å rope høyt i mediene, men ved langsiktig arbeid og gode kontakter.

Jeg er temmelig trygg på at innslaget i NRK ikke er noe alvorlig tilbakeslag for Inhalasjonsveiledning eller for å få nye tjenester i apotek. Helseministeren og andre helsepolitikere er fullt ut i stand til å gjennomskue legenes agenda – en agenda jeg tror mange begynner å bli lei av.

Det aller viktigste for at vi skal lykkes med nye tjenester i apotek, er at vi leverer gode tjenester i stort nok antall, og at pasientene og de som betaler opplever at nytten er større en kostanden. Dette er det bare dere i apotekene som kan sørge for, så skal vi legge forholdene best mulig til rette for at dere lykkes.

Derfor håper jeg ikke du lar deg trykke ned eller mister motet av et Dagsnytt-innslag i agurktiden, men heller lar deg inspirere til å vise både folk og leger at Inhalasjonsveiledning er et livsnødvendig tilbud, som er vel verd de 80 kronene trygden betaler. 


Per T. Lund, adm. direktør i Apotekforeningen

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring