Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Morfinpreparat nå tilgjengelig

I januar varslet Statens legemiddelverk at det var mangel på enkelte morfinpreparater og at denne mangelen kunne bli langvarig. Nå lanseres en midlertidig løsning som skal avhjelpe mangel på konservert morfin i hetteglass.


17.03.2014

Morfinpreparat nå tilgjengelig

Ferdig morfin ved Sykehusapoteket Oslo, Rikshospitalet.

Leder for Serviceproduksjon, Per Steinar Lund, forteller at man var raskt ute med å se på alternative muligheter for å bidra til å sikre morfinleveransen, da mangelsituasjonen oppstod. Han er fornøyd med løsningen som nå er på plass.

– Etter et godt samarbeid mellom Serviceproduksjon AS som produkteier og Sykehusapoteket Oslo, Rikshospitalet, som produsent, har vi nå lansert et nytt morfinpreparat. Morfin NAF 20 mg/ml injeksjonsvæske med konserveringsmiddel er tilgjengelig hos grossist fra mandag 17. mars, sier Per Steinar Lund.

Mangelsituasjonen har oppstått på grunn av leveringsproblemer fra den vanlige leverandøren av morfin. Morfin NAF 20 mg/ml injeksjonsvæske er ment som en midlertidig løsning, og Sykehusapoteket Oslo, Rikshospitalet, forteller at de vil fortsette å produsere dersom leveringsproblemene hos produsenten skulle vedvare.

Trakk frem apotekenes ordning med serviceproduksjon
Da helse- og omsorgsminister Bent Høie i februar ble spurt om hva han gjør for å sikre tilgangen til morfin i helsevesenet, svarte han at apotekenes ordning med serviceproduksjon er en viktig bidragsyter for å løse morfinmangelen ved norske sykehus.
For å sikre god legemiddelberedskap i Norge, skrev Høie i sitt svar at det er avgjørende å sikre et godt samarbeid mellom statlige myndigheter, sykehusene og aktørene i forsyningskjeden.
 



Kort om Serviceproduksjon
Serviceproduksjonsordningen skal gjennom småskalaproduksjon av legemidler dekke gapet mellom det legemiddelindustrien produserer, og det som produseres etter den enkelte resept. Dette bidrar til at sluttbruker får tilgang til legemidler og handelsvarer som ikke tilbys av andre aktører. Sortimentet består av om lag 200 varenummer som produseres av seks produksjonsenheter.

Sortimentet består av både reseptpliktige og reseptfrie legemidler, kosmetiske preparater og produkter til teknisk bruk. Apotekforeningen er produkteier for preparatene på vegne av norske apotek. Serviceproduksjon forvalter Apotekforeningens produkteierskap og ivaretar alle oppgaver knyttet til apotekpreparatene.
 



Foto øverst i saken: Camilla Shalchian-Tabrizi/Sykehusapotekene HF

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring