Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

NAFs høringssuttalelse om trinnprismodellen

Norges Apotekerforening har i sin høringsuttalelse om trinnpris for enkelte legemidler presentert bl.a. følgende overordnete synspunkter:


22.11.2004

Formålet med trinnprissystemet er å redusere prisene på generiske legemidler og derigjennom redusere trygdens og pasientens utgifter knyttet til bruk av slike legemidler.

Som omtalt i St.prp. nr. 1 (2004-2005) er trinnprissystemet basert på forslag til modell – trappetrinnmodell – lansert av NAF og apotekbransjen med unntak av et fåtall selveiende apotekere. Landets apotek er følgelig svært tilfreds med at Helse-og omsorgsdepartementet har valgt å foreslå trinnprissystemet som det fremtidige prissystemet for generikamarkedet i Norge. NAF slutter seg til Helse-og omsorgsdepartementets begrunnelse for valg av modell, og at hensynet til rask og sikker prisreduksjon, at pasienter/kunder skal få tilgang på legemidler uten ekstra egenbetaling, samt apoteknæringens samlede rammevilkår har veiet tungt. Etter NAFs vurdering er de fremste fordelene med trinnprissystemet at det vil gi en forutsigbar og rask prisreduksjon på legemidler og innsparing for folketrygden og kunden, at prisreduksjonen kommer raskt etter at patentet har gått ut, at systemet er lite kostnadskrevende for både myndigheter og apotek, samt at grossister og apotek vil ha sterke insentiver til å forhandle frem så lave innkjøpspriser som mulig fra legemiddelindustrien.

Helse-og omsorgsdepartementet har i St.prp. nr. 1 (2004-2005) bl.a. uttalt at tilskuddsprismodellen er det eneste reelle alternativet til trinnprismodellen, og at ingen av høringsinstansene har kommet med tungtveiende argumenter mot at at tilskuddsprismodellen lar seg gjennomføre. Videre uttaler Helse-og omsorgsdepartementet at innsparingene for folketrygden knyttet til en tilskuddsprismodell er beregnet til 740 mill. kroner på årsbasis. Som begrunnelse for at tilskuddsprismodellen likevel ikke anbefales nå, vektlegger Helse-og omsorgsdepartementet modellens usikkerhet knyttet til gjennomføring, og og den sterkt negative effekten på apotekenes samlede rammevilkår. Modellen er utformet etter inspirasjon fra Danmark, der apotekenes økonomiske rammevilkår imidlertid ikke er sammenlignbare med de situasjonen for norske apotek.

NAF støtter de fremførte vurderingene av tilskuddsprismodellens usikkerhet. NAF betviler ikke at tilskuddsprismodellen for enkelte virkestoffer kan gi lavere priser enn trinnprismodellen, men vi vil peke på den meget betydelige usikkerheten i Helse-og omsorgsdepartementets beregninger av modellens innsparingspotensiale, spesielt med hensyn til hvordan Helse-og omsorgsdepartementet har beskrevet modellen i stortingsproposisjonen. Her vises det til at det ved fastsettelse av maksimalpriser, legges opp til å benyttes dagens rutiner for maksimalprisfastsettelse for originale legemidler. Det vil si at prisene i Norge fastsettes basert på prisene i et utvalg av ni land i Nord-Europa. Dette vil gi betydelig lavere innsparingspotensiale enn den usikre beregning som er gjengitt. Denne beregningen må basere seg på andre prinsipper.

I tillegg er det åpenbart at innføring av en tilskuddsprismodell vil ha store negative konsekvenser for apotekenes samlede rammevilkår, bl.a. fordi modellen nøytraliserer all forhandlingsmakt som grossistene måtte ha i kraft av sine egne ogsamarbeidende apotek. Modellen eleminerer dermed mulighetene til innkjøpsenhetene på grossistnivå (kjeder og ulike innkjøpssamarbeid) til å kompensere lave priser på generika med gode innkjøpsbetingelser fra leverandørene. Dette vil igjen påvirke myndighetenes måloppnåelse knyttet til tilgjengelighet på legemidler og farmasøyttjenester, samt bidra til en bransjeglidning bort fra legemidler og medisinsk utstyr. NAF vil også påpeke at det ikke er gjort forsøk på å tallfeste og vurdere de økonomiske virkningene av tilskuddsprismodellen på apotekenes samlede økonomiske rammevilkår.

For øvrig viser NAF til høringsuttalelsen av 30. juni 2004 for nærmere omtale av overordnede synspunkter og vurderinger.

Les NAFs høringsuttalelse :
Trinnpris for visse legemidler - høring datert 19.11.2004
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring