Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

NRK gir et galt bilde av legemiddelprisene i Norge

NRK gir et feilaktig bilde av norske legemiddelpriser i Dagsrevyen og Brennpunkt tirsdag kveld. NRK har bare sammenlignet prisen på tre av de ti mest brukte trinnprislegemidlene i Norge. Grundige og gjentatte forskningsrapporter har dokumentert at legemiddelprisene i Norge er lave sammenlignet med andre land.


08.03.2011

- Apotekforeningen har flere ganger de siste årene oppfordret Helsedepartementet til å lage flere prisundersøkelser, og er glad for at departementet nå vil gjøre dette, sier konstituert administrerende direktører Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.
 
Det norske prissystemet for kopilegemidler har spart samfunnet for flere milliarder kroner i året. I gjennomsnitt er prisen kundene betaler 75 prosent billigere enn den opprinnelige prisen. NRK Brennpunkts omgang med fakta og tall i tirsdagens sending er i beste fall villedende, mener Apotekforeningen. Av de ti mest solgte kopilegemidlene i Norge, er bare tre med i Brennpunkts tall. Hadde alle ti vært med, ville Norge kommet suverent best ut.
 
- NRK Brennpunkts påstander er basert på noen få stikkprøver blant hundrevis av ulike varer. De har sett på prisen på 21 av ca 1000 legemiddelpakninger som har trinnpris.
 
Dobbel pris i Sverige og Danmark
Blant de ti mest solgte trinnprislegemidlene i Norge, som står for over halvparten av salget, har NRK Brennpunkt bare sammenlignet prisen for enkeltpakninger for tre av legemidlene. Disse tre legemiddelpakningene er billigere i våre naboland. Sammenligner man derimot priser på de mest solgte pakningene for alle disse ti mest brukte legemidlene, blir de svenske og danske ”handlekurvene” omtrent dobbelt så dyre som den norske.
 
Redaksjonen trekker også i tvil forskningsrapporter som har vist at trinnprislegemidlene er billige i Norge. - Forskningsinstitusjonen Samfunns- og næringslivsforskning, SNF ved Norges Handelshøyskole har gjort den beste og mest grundige prisundersøkelsen man har sett. Det var helseministeren som i 2007 tok initiativ til denne forskningen. Der andre prissammenligninger ser på små utvalg av legemidler og pakninger, har SNF sett på hele bredden. Denne undersøkelsen konkluderer med at prisene i Norge er blant de laveste i Nordvest-Europa, avslutter Oddbjørn Tysnes.

Se også Helsedepartementets pressemelding om norske legemiddelpriser
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring