Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ny avtale sikrer distriktsapotekene

Apotekkjedene (Alliance apotek, Apotek 1 og Vitus apotek) og Helse- og omsorgsdepartementet har inngått en avtale som sikrer drift av alle landets distriktsapotek.


26.09.2005

Avtalen løper til 1. juli 2007. Avtalen ble undertegnet av helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen og direktørene for de tre apotekkjedene i dag. 

Fakta om apotekdekning 2001-2005
Siden den nye apotekloven trådte i kraft i 2001 har det blitt 149 flere apotek her i landet. Siden 2001 er det etablert nytt apotek i 12 kommuner som tidligere ikke hadde apotek. I tillegg er det etablert nytt apotek i 29 kommuner som tidligere bare hadde ett apotek.

Hittil i år har antallet apotek økt med 11, slik at det totalt er 546 apotek, fordelt på 236 kommuner.
Distriktsapotekavtalen gjelder for alle kommuner der det per 1. mars 2005 ikke var flere enn ett privat apotek. Avtalen sikrer kommunene en apotekdekning på minimum samme nivå som 1. mars 2005. Dette er en utvidelse av avtalen som har løpt til nå. Avtalen innebærer at kjedene forplikter seg til at en av dem skal åpne apotek, dersom det eneste eksisterende apoteket i en kommune blir lagt ned. Forpliktelsen til å åpne apotek går på omgang mellom de tre kjedene.

- Dermed har apotekkjedene sikret at befolkningen i alle kommuner der det i dag bare er ett apotek, også kommer til å ha apotek de nærmeste årene. Avtalen omfatter apotek i 159 kommuner. Lettere tilgjengelighet til legemidler og farmasøytiske tjenester for befolkningen, er et viktig mål for den nye apotekloven fra 2001. Det samme er understreket i stortingsmeldingen om legemidler som ble behandlet av Stortinget i vår. Det er ingen tvil om at det er svært høy grad av måloppnåelse på dette punkt , sier administrerende direktør i Norges Apotekerforening, Kai Finsnes. I avtalen med Helse- og omsorgsdepartementet understrekes viktigheten av en tett og god dialog med myndighetene om utviklingen av rammevilkårene for apotekene.

Distriktsapotekavtalene som har eksistert siden ny apoteklov i 2001, har sikret at Åmli, Sauherad og Vardø har fått beholde apotek etter at det eneste apoteket i kommune ble nedlagt.
 
Disse kommunene har fått apotek siden den nye apotekloven trådte i kraft 1. mars 2001:
Giske, Gjerdrum, Hemnes, Hvaler, Karasjohka-Karasjok, Klæbu, Leksvik, Nannestad, Nordreisa, Nærøy, Re, Skånland.

Disse kommunene hadde ett apotek i 2001, men har i dag 2 eller flere apotek:
Alta, Askim, Askøy, Aurskog Høland, Fjell, Flekkefjord, Flora, Frogn, Grimstad, Lindås, Mandal, Namsos, Nedre Eiker, Nittedal, Nord-Aurdal, Notodden, Nøtterøy, Os (Hordaland), Rana, Rygge, Sola, Stjørdal, Stord, Time, Vefsn, Verdal, Voss, Øvre Eiker, Ås.

Kommuner som er omfattet av distriktsapotekavtalen som gjelder til 1.7.2007
 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring