Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ny forskningsrapport: Laveste legemiddelpriser i Vest-Europa

Legemiddelprisene i Norge er blant de laveste Vest-Europa, slår forskningsstiftelsen SNF fast i en forskningsrapport som blir publisert i dag. For kopilegemidler med trinnpris, har Norge de klart laveste prisene.


09.06.2010

Last ned rapporten fra Samfunns- og næringslivsforskning (SNF)

Hovedresultatet fra undersøkelsen er at Storbritannia, Norge og Sverige har de laveste prisene. Storbritannia er i hovedsak det aller billigste landet, tett fulgt av Norge. Når man ser bare på legemidlene som er med i det såkalte trinnprissystemet for kopilegemidler, viser det seg at Norge er klart rimeligere enn de andre landene. Dette omfatter mange av de mest brukte reseptlegemidlene i Norge.

SNF har også sett på prisutviklingen over de tre siste årene, og har funnet at prisene i Norge er blitt enda lavere i løpet av perioden, og at avstanden til de andre landene har økt. Selv når man korrigerer for valutaendringer, viser det seg at Norge har blitt billigere enn de andre landene de siste årene.

- De lave prisene på reseptlegemidler og de lave apotekmarginene i Norge skyldes trolig den strenge pris- og avansereguleringen på patentlegemidler, kombinert med insentiver som stimulerer konkurransen i markedet for kopilegemidler, slik som trinnprising og regulering som fremmer generisk bytte, skriver SNF.

- Undersøkelsen viser at om vi hadde importert danske eller svenske legemiddelpriser til Norge, så ville utgiftene til legemidler i Norge ha økt med 10-30 prosent, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen. Med priser fra Storbritannia ville Norge gå omtrent i null, mens prisene i alle andre land ville ført til en utgiftsøkning på minst 40 prosent.

Om undersøkelsen
Det er NHH-professor Kurt Brekke som har hatt ansvaret for undersøkelsen i regi av SNF. Det er tredje gang en slik vitenskapelig undersøkelse av legemiddelprisene blir gjennomført. Den første undersøkelsen i 2008 var finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet. Denne undersøkelsen er gjentatt i 2009 og i år, på oppdrag fra Apotekforeningen. SNF har tatt utgangspunkt i prisene på de 300 mest solgte legemidlene i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Tyskland, Belgia, Nederland, Østerrike og Irland og sammenlignet prisene i disse landene. Undersøkelsen baserer seg på priser innhentet første halvår 2009.

Kontaktpersoner:
Direktør samfunnsavdelingen Oddbjørn Tysnes, tlf. 408 72 580
Informasjonssjef Jostein Soldal, tlf. 911 98 662


Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) er en forskningsstiftelse knyttet til Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen. SNF utfører forskning og forskningsbaserte utredninger for sentrale beslutningstakere i privat og offentlig sektor.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring