Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ny forskrivning av blodsukkertester på blå resept

Fra 1.april 2013 skal legen angi på resepten hvor mange teststrimler pasienten bruker per døgn. Dette kravet fremgår av et nytt vilkår i produkt- og prislisten for blodsukkertester.


15.03.2013

Stortinget har vedtatt at det skal innføres en angivelse av antall teststrimler til blodsukkermåling på resepter. Tiltaket gjennomføres ved at legene angir mengde på resepten i samråd med hver enkelt pasient.

Ved bruk av e-resept skal legen fylle inn antall teststrimler per døgn i feltet «bruksveiledning» på e-resepten. Legen får informasjon om at antallet skal oppgis ved forskrivning av «Forbruksmateriell ved diabetes (504)» eller «Blodsukkertester (50401 og 5040101)». Legen skal enten skrive hvor mange teststrimler pasienten bruker per døgn, eller angi at det ikke skal leveres ut blodsukkertester.

Dersom det ikke oppgis antall teststrimler på resepten etter 1.april 2013, er ikke resepten gyldig for refusjon. Legen må enten skrive ny resept, eller apoteket må etter kontakt med legen gjøre en intervensjon for dosering. For papirresepter godtar HELFO at apoteket dokumenterer intervensjon på resepten med tekst, stempel, dato og signatur.

Ved enkeltstående tilfeller kan apoteket etter samråd med brukeren levere ut flere strimler enn det antallet som er angitt på resepten. Infeksjonssykdom er et eksempel på tilfelle som kan gi behov for hyppigere kontroll av blodsukker. Apoteket gjør da en intervensjon for dosering, og noterer på etiketten ”Økt forbruk grunnet sykdom”. Ved varige endringer i målehyppighet skal legen skrive ny resept.

Dersom brukeren trenger flere teststrimler enn tre måneders forbruk, som følge av utenlandsreise, håndteres dette som for legemidler, ved at det ekspederes for nye egenandelsperioder.
Kravet har ikke tilbakevirkende kraft, og alle resepter forskrevet før 1.april 2013 vil gi rett til refusjon selv om ikke antall teststrimler er oppført.

15.03.2013 Tore Reinholdt
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring