Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ny personopplysningslov: Signering av databehandleravtale med Norsk Helsenett

Ny norsk personopplysningslov som inkluderer EUs personvernforordning (GDPR) trer i kraft 25. mai 2018. Det innebærer at alle som eier et apotek må signere databehandleravtale med Norsk Helsenett (NHN) innen loven trer i kraft.


15.03.2018

EUs nye personvernforordning (GDPR) stiller strengere krav til håndtering av personopplysninger og innebærer nye plikter for alle virksomheter. Samtidig gir den nye personopplysningsloven de registrerte personene nye rettigheter.

 

En av konsekvensene for apotekene er at transport av krypterte personopplysninger krever en signert databehandleravtale mellom informasjonseier (apoteket) og databehandler (Norsk Helsenett).

 

Hver apotekeier, uavhengig om det er en kjede eller er frittstående, skal signere databehandleravtalen. Totalt skal tre avtaledokumenter signeres:

 

  • Standard vilkår for medlemskap i Helsenettet
  • Standard kundeavtale
  • Standard databehandleravtale

 

NHN vil i løpet av kort tid sende avtalene til alle apotek via et enkelt nettbasert opplegg for elektronisk signering. Det er viktig at avtalene signeres som beskrevet og i god tid før fristens utløp.

 

OBS! Medlemmer som ikke har signert avtaler innen 25.05.2018, vil ikke kunne sende eller motta elektroniske meldinger over Helsenettet.

 

Parallelt med signeringen av databehandleravtalen må medlemmene av Helsenettet akseptere fastsatte vilkår for medlemskapet og samtidig inngå oppdaterte kundeavtaler. Dette representerer ikke noen endringer fra tidligere når det gjelder plikter og rettigheter, men er en oppdatering og forbedring av det avtaletekniske rundt medlemskapet i Helsenettet.

 

Har du spørsmål eller innspill kan du ta kontakt på e-post kundesenter@nhn.no eller telefon 24 20 00 00.

 

Om Norsk Helsenett

 

Norsk Helsenett drifter, forvalter og administrerer Helsenettet på vegne av helse- og omsorgssektoren. Sentralt i Helsenettet er sikker utveksling av personopplysninger mellom de ulike aktørene og nivåene i sektoren.

 

I henhold til lovverket er det informasjonseier/databehandlingsansvarlig som er avtaleansvarlig, men for å sikre like avtaler og for i det hele tatt å kunne realisere de rundt 6.000 avtalene som trengs har NHN utarbeidet en standard databehandleravtale som medlemmene kan benytte. NHN tilbyr også en enkel nettbasert løsning for å signere avtalene.

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring