Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Nye sykehusapotek-spesifikke varenummer

Fra 15.2.2013 fikk sykehusapotekenes egenproduserte varer egne varenummer i FarmaPro. Alle varenumrene har SA i preparatnavnet.


01.03.2013

Innen spesialisthelsetjenesten er det bruk for mange legemidler som ikke finnes med norsk MT. Dette gjelder i stor grad egenproduserte legemidler og uregistrerte preparater, samt enkeltpakkede preparater i form av endoser. For egenproduserte legemidler og uregistrerte preparater som ikke lagerføres hos grossist, er det frem til nå opprettet lokale varenummer i hvert enkelt sykehusapotek og kjedespesifikke varenummer for endosene. Det var behov for nasjonale varenummer for at varene kan formidles via FEST og det var behov for en ny løsning.

En gjennomgang av alle sykehusapotekenes egenproduksjon i prosjektet Nasjonal Sykehus-FEST, har gitt ca 350 nye nasjonale varenummer opprettet hos Farmalogg. I tillegg har vi beholdt kjedevarenumrene for endosene, men de er overført til Farmalogg som nasjonale varenummer.

De nye varenumrene for egenproduserte varer samt varenumrene for endoser ble synlig i FarmaPro fra og med 15.2.2013, men uten at det ligger grossist- og prisinformasjon tilknyttet dem. Det er kun informasjon om at Sykehusapotekene er representant. Alle varenumrene kan skilles ut ved at som del av preparatnavnet er prefiksen «SA» som produsentnavn, forkortelse for sykehusapotek. Se eksempel på mikstur og endose for hvordan de vil finnes i Vareregisteret:

206471 Fenobarbital SA mikst 5mg/ml 100 ml
710243 Trimetoprim orion SA tab 160mg ENDOS

Hva med økt etterspørsel og kan varene selges via private apotek?
Mange private apotek har avtale om resepturleieproduksjon med et av de store sykehusapotekene. Det er hensiktsmessig at de nye SA-varenumrene tas i bruk spesielt med tanke på bestillinger. Det er derimot vesentlig at prishåndtering må gjøres i egen apotekkjede eller apotek. Det er sannsynlig at det kan bli etterspørsel etter disse varene i alle apotek. Det har sammenheng med at primærhelsetjenesten vil se de preparatene som pasientene kan ha brukt i sykehus og kan fortsette med samme forordning. Dette vil gjelde både for e-resept og papirresepter. Det er ikke til hinder for at de apotek som har egenproduksjon kan gjennomføre bytte til sine preparater ved ekspedering av reseptene.

Prosjektet Nasjonal Sykehus-FEST
Prosjektet Nasjonal Sykehus-FEST er et prosjekt i regi av Nasjonal IKT (de regionale helseforetakenes IKT-samhandlingsorgan) og ledet av Sykehusapotekene HF. Prosjektet er gjennomført som et samarbeid mellom sykehusapotekforetakene, Farmalogg og FEST-seksjonen hos Legemiddelverket. Prosjektet pågikk i perioden 1.6.2011 – 31.10.2012, og hensikten var å sikre helhetlig elektronisk forskrivning internt i spesialisthelsetjenesten. I tillegg bidrar det til samhandlingsreformen når primærhelsetjenesten får tilgang til samme informasjon som spesialisthelsetjenesten.

FEST er en database som er eid av Legemiddelverket og som ligger til grunn for e-resept som Helsedirektoratet er ansvarlig for. FEST-databasen utvikles og driftes av Legemiddelverket i samarbeid med Helsedirektoratet. FEST er i bruk i primærhelsetjenesten og er nå klar også til bruk for spesialisthelsetjenesten.

Ved spørsmål eller behov for ytterligere informasjon, vennligst ta kontakt med Sykehusapotekene HF.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring