Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Nytt EU-direktiv skal stoppe falske legemidler

Innen tre år skal alle legemiddelpakninger ha en unik kode som følger helt fra produsent til pasient. Målet er å hindre falske legemidler i markedet.


12.02.2016

Nytt EU-direktiv skal stoppe falske legemidler

– Vi er i startgropen av et viktig og banebrytende arbeid som vil endre måten vi håndterer og følger legemidler fra de produseres til de tas av pasienten, sier Terje Wistner.

I tillegg til koden som skal følge legemiddelpakningen, må alle legemiddelpakninger ha en måte å bevise at de ikke har vært forsøkt åpnet før ekspedering. Dette er hovedbudskapet i de nye EU-reglene som ble vedtatt denne uken.

 

First til februar 2019
De nye reglene berører ikke bare apotek, men også produsenter og grossister. De har nå tre år på seg til å tilpasse seg de nye reglene.

 

Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen forteller at de nye reglene krever et tett og godt samarbeid mellom alle de store interesseorganisasjonene på legemiddelområdet, der alt fra produsenter til grossister og apotek, både i Norge og i EU er involvert.

 

– Vi er i startgropen av et viktig og banebrytende arbeid som vil endre måten vi håndterer og følger legemidler fra de produseres til de tas av pasienten. EU har gitt en beskrivelse av hvordan en løsning for verifisering av legemiddel­pakninger skal fungere, nå gjelder det bare å implementere disse, sier Wistner.

 

– Apotekene vil ikke oppleve store endringer
Arbeidet er i gang, men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Wistner tror likevel ikke at apotekene vil merke de store tekniske endringene ved innføring av EU-reglene.

 

– Vi må oppgradere programvare og skannere i apotek, men selve verifiseringen gjøres som en del av den eksister­ende resept- og legemiddelhåndteringen. Verifiseringen vil gi apoteket beskjed om legemiddelpakningen er ekte. I tillegg kan det legges på informasjon om holdbarhet, om legemiddelet er trukket fra markedet osv., sier Wistner.

 

Han forteller at den største endringen kommer i de tilfellene systemet gir beskjed om at legemiddelpakningen ikke finnes i databasen, eller at den allerede er sjekket ut. Dette krever da en ekstra oppfølging av apotekets medarbeidere.

 

– Men da har vi også unngått at en eventuell falsk legemiddelpakning er blitt ekspedert, avslutter han.

 

Fakta:

  • I følge WHO er 1 prosent av alle legemidler i industrialiserte land falske
  • Problemet er vesentlig større på verdensbasis.
  • Det antas at over 50 prosent av alle legemidler kjøpt via illegale nettsider, er falske.

 

I følge EU, er typiske legemidler som utsettes for forfalskning, potensmidler, midler mot halsbrann og kreftlegemidler. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring