Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Oftere mangel på legemidler

I det siste har flere medier påpekt at Norge mangler et viktig legemiddel for behandling av brystkreft. Dette føyer seg inn i rekken av viktige legemidler som ikke har vært å skaffe i kortere eller lengre perioder.


14.01.2013

Leserinnlegg av Fagdirektør Per Kristian Faksvåg, Apotekforeningen
I 2012 var det ca 100 tilfeller der det var problemer med å skaffe ulike legemidler til norske pasienter.
Det er meget bekymringsfullt at apotekene ikke kan skaffe viktige og mye brukte legemidler. Aktørene gjør sitt beste for å skaffe alternative legemidler til behandlingen, men i verste fall finnes det ikke alternative valg for pasientene. Mangel på legemidler er ikke bare en norsk utfordring, men et alvorlig internasjonalt helseproblem.
Mange ledd er involvert for å få frem et legemiddel til pasienten: Leverandører av råvarer og produsenten av legemiddelet i utlandet, og legemiddelgrossistene, apotekene og sykehusene i Norge.
Årsakene til leveranseproblemene er flere og sammensatte, og de kan oppstå i ulike deler av forsyningskjeden; fra mangel på råvarer, produksjonsproblemer, at legemiddelet blir trukket fra markedet eller at etterspørselen øker bl a knyttet til epidemier. Årsaken kan også ligge hos grossist eller apotek, men som regel er problemene da kortvarige.
At Norge er et lite land med lave priser på reseptlegemidler, gjør ikke situasjonen bedre. Det er myndighetene som fastsetter prisen på legemidler i Norge, og for enkelte legemidler er prisene blant de laveste i Europa. Det kan tenkes situasjoner der det ikke er attraktivt for produsentene å prioritere leveransene til Norge når det oppstår internasjonale mangelsituasjoner.
Apotekene i Norge har et høyt leveransenivå og de strekker seg langt for å skaffe de medisinene som er foreskrevet av legen. Fordi det er meget begrenset industriproduksjon av legemidler i Norge, er det dessverre lite vi kan gjøre når det oppstår langvarige problemer med leveransene fra utlandet.
Det vi imidlertid kan gjøre og gjør, er å sørge for at det er gode rutiner for håndtering når situasjonen oppstår. Apotekbransjen samarbeider med myndighetene, legemiddelprodusentene, legene og legemiddelgrossistene for å finne løsninger slik at pasientene blir minst mulig skadelidende. Av tiltak kan nevnes at det tillates bruk av utenlandske pakninger, at apotekene leverer ut for kortere tids bruk til den enkelte pasient, eller man ber legene forskrive produkter som kan erstatte det legemiddelet som ikke kan leveres. Den siste tiden har vi hatt flere tilfeller der apotekene har måttet rasjonere utleveringen av legemidler til pasientene. Vi er de første til å beklage dette, men kan dessverre gjøre lite når leveransene til Norge uteblir.
Apotekbransjen er svært opptatt av å redusere leveringsproblemene mest mulig. Tett samarbeid med de berørte partene og god informasjon til pasientene når mangelsituasjoner oppstår, er det viktigste vi kan gjøre på kort sikt. På vegne av apotekene beklager vi sterkt at pasientene blir skadelidende når legemidler ikke kan skaffes, selv om årsaken oftest er å finne andre steder.

Innlegget har stått på trykk i en rekke region- og lokalaviser i januar 2013.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring