Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Om apotekenes leveringsplikt og produksjon

Alt helsepersonell som arbeider i norske apotek gjør daglig det som er mulig for å skaffe de legemidlene som kundene har behov for.


26.09.2012

Av Per T. Lund, adm. dir i Apotekforeningen

Det ligger forankret i yrkesstoltheten og utdanningen. Dette gjelder også legemidler som ikke er tilgjengelige fra den farmasøytiske industrien. Eksempler er legemidler til barn, brannskadede, kreftpasienter og forgiftede, og legemidler til pasienter med ulike sjeldne lidelser. Små barn kan ikke spise tabletter. Apotekene må da skaffe miksturer eller stikkpiller i en styrke – og med riktig smak og holdbarhet – som gjør det mulig å gi barnet riktig dose. Like viktig er det at apoteket kan skaffe intravenøse legemiddelblandinger for alvorlig syke pasienter, ofte eldre, slik at de kan behandles hjemme eller på sykehjem og ikke behøver å ligge på sykehus. Dette omfatter antibiotika, ernæringsmidler og smertestillende medisiner. Slikt blir det god samhandling av – med fornøyde pasienter til reduserte totalkostnader for det offentlige som resultat.

 

Tidligere produserte de fleste apotekene slike legemidler selv. Fremstilling av legemidler som ikke kunne skaffes på annen måte var en bærebjelke i utdannelsen av farmasøyter, og det var flere enn meg som med ærefrykt tok godt vare på mer eller mindre hemmelige oppskrifter og fremgangsmåter som vi tilegnet oss på studiet. I dag samarbeider alle apotekene i Norge om å fremstille disse legemidlene på noen sentrale produksjonsanlegg i et samarbeide gjennom Apotekforeningen og Serviceproduksjon AS. Nylig har alle medlemmene i Apotekforeningen gitt klart uttrykk for at de fortsatt ønsker å påta seg det samfunnsansvaret som ligger i å videreføre denne samarbeidsordningen på produksjonsområdet – faktisk lang utover den leveringsplikten som påhviler apotekene og som er hjemlet i apotekloven. Samarbeidet omfatter sterile og ikke-sterile legemidler, legemidler som brukes på sykehus og i primærhelsetjenesten, legemidler som produseres for lager og legemidler som produseres «skreddersydd» til den enkelte pasient. Samarbeidet omfatter også en videreføring og styrkning av nødvendig produksjonskompetanse i Norge; en kompetanse som kan vise seg kritisk den dagen det oppstår en alvorlig situasjon vi ikke liker å tenke på i Norge.


Apotekenes evne til å skaffe norske pasienter de legemidlene de trenger er betydelig i Norge. Medlemmene i Apotekforeningen vil styrke denne kompetansen, for på den måten å synliggjøre sitt samfunnsansvar. Jeg håper dette temanummeret vil bidra til å synliggjøre apotekenes «skjulte juvel» for de som på ulikt sett bidrar til å forme morgendagens apotektjeneste. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring