Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Omsetning av legemidler fra apotek 3. kvartal 2006

Nordmenn har handlet legemidler for 11,4 milliarder kroner i løpet av årets ni første måneder, en økning på beskjedne 1,4 prosent i forhold til samme periode i 2005. Den samlede omsetningen målt i definerte døgndoser (DDD) økte med 3,3 prosent.


30.10.2006

Folketrygden refunderte legemidler for 5,7 milliarder kroner i årets ni første måneder. Dette er en nedgang på 3 prosent fra samme periode i fjor. Dette betyr at folketrygdens utgifter til legemidler er ca. 180 mill. kr. lavere så langt i år. I juni i år ble finansieringen av flere leddgiktlegemidler overført fra folketrygden til sykehusene. Selv når man tar hensyn til denne overflyttingen, er trygdens utgifter en prosent, tilsvarende ca. 60 mill. kr. lavere i år enn i fjor.

 
Apotekenes totale omsetning var på 14,2 milliarder kroner i årets ni første måneder, medregnet salg av handelsvarer. Dette er en økning på 2,9 prosent fra samme periode i fjor.
 
Svært lav omsetningesvekst i Norge
 
Veksten i legemiddelomsetningen i Norge har det siste året nesten stagnert. Salget de tre første kvartalene i år er bare 1,4 prosent høyere enn samme periode i fjor. I 3. kvartal i år var omsetningen bare 0,4 prosent høyere enn samme kvartal i 2005.
Denne utviklingen skiller seg fra både Danmark og Sverige. I Danmark har det hittil i år vært en vekst i legemiddelomsetningen på hele 10,6 prosent. I Sverige har veksten vært på 4,6 prosent.


Den lave omsetningsveksten i Norge gjelder særlig for primærapotekene. Mens det i primærapotekene (privateide publikumsapotek) har vært 0-vekst de siste 12 månedene målt mot foregående 12-måneders periode, har sykehusapotekene hatt en omsetningsvekst på ca. 8 prosent. Dette skyldes i hovedsak at det i liten grad introduseres nye legemidler for bruk utenom sykehus, mens det innen sykehusfarmasien stadig introduseres nye, ofte kostbare legemidler.
Kilde: IMS og Apotekforeningen


Det er flere årsaker til de store forskjellene mellom Norge og Sverige og Danmark. I Norge har man hatt svært lav prisstigning på legemidler sett under ett, bl.a. på grunn av sterkt prisfall på generiske legemidler. Introduksjonen av nye legemidler har hatt lite gjennomslag i Norge i det siste, og har i liten grad påvirket prisutviklingen. Dessuten fører myndighetenes prisregulering av de patenterte reseptpliktige legemidlene til stabilt lave priser i dette segmentet, sammenlignet med andre land. Når den samlede legemiddelomsetningen målt i definerte døgndoser samtidig øker med 3,3 prosent, dvs. nesten to prosentpoeng mer enn kroneverdien av omsetningen, tyder det på at legemidler i Norge generelt sett har blitt billigere i løpet av 2006. I Danmark har legemiddelbruken økt betraktelig i 2006, og utgiftene til legemidler øker minst like kraftig.
 
Mest omsatte legemidler – målt i kroner
580 mill. kroner til leddgiktmedisin
 
I årets tre første kvartaler var etanercept (Enbrel) det mest omsatte legemiddelet fra apotek. Det ble solgt etanercept for 307 millioner kroner, en økning på 21 prosent fra samme periode i fjor. Etanercept er et legemiddel som bl.a. brukes til behandling av leddgikt, når pasienten ikke har hatt tilfredsstillende effekt av andre legemidler. Etanercept har hatt en kraftig vekst de siste årene, og ligger i år an til en årsomsetning på mer enn 400 mill. kroner.
 
Et av legemidlene med størst relativ økning i omsetningen er adalimumab (Humira), som i likhet med Enbrel brukes til behandling av leddgikt. Omsetningen økte med 35 prosent i 3. kvartal sammenlignet med 3. kvartal 2005. Et tredje legemiddel som brukes til behandling av leddgikt, infliximab (Remicade), ligger også på 25-på topp-listen over mest omsatte legemidler, med en omsetning på 165 mill kroner i første halvår, en økning på nesten 20 prosent. Disse tre immunmodulerende midlene (Enbrel, Humira og Remicade), har til sammen omsatt for 584 mill. kroner hittil i år. Dette tilsvarer 5,1 prosent av den samlede legemiddelomsetningen i Norge. Alle de tre legemidlene er svært kostbare. Ett års forbruk av Enbrel koster om lag 130 000 kroner.
 
Atorvastatin (Lipitor), et kolesterolsenkende legemiddel, var nest mest omsatt i årets ni første måneder. Det ble solgt atorvastatin for 267 mill. kroner, en nedgang på 34 prosent fra samme periode i fjor.
 
Virkestoffet med desidert størst økning i omsetning var det kolesterolsenkende legemiddelet simvastatin. Omsetningen økte med 69 prosent fra 107 til 182 mill. kroner.
Blant legemidlene med størst relativ nedgang i omsetningsverdi hittil i år, finner man migrenemedisinen sumatriptan (Imigran), med en omsetningsreduksjon på over 22 prosent, fra 103 til 80 millioner kroner. Sumatriptan fikk generisk konkurranse 1. desember 2005, og ble inkludert i trinnprissystemet 1. juni i år. Prisen ble dermed redusert med 50 prosent.
 
De 25 mest omsatte legemidlene står for 30 prosent av legemiddelomsetningen fra apotek.
Figur 3: Omsetning i mill. kroner av de 25 mest omsatte virkestoffene i 3. kvartal 2006
 


 
Tabell 1: Omsetning i mill. kroner av de 25 mest omsatte virkestoffene i 3. kvartal 2006


Mest brukte legemidler – målt i definerte døgndoser (DDD)
Kolesterolmedisin mest brukt
 
I 3. kvartel var simvastatin, (kolesterolsenkende middel) det mest omsatte virkestoffet målt i definerte døgndoser (DDD). Bruken av simvastatin målt i DDD har økt med 60 prosent siden 3. kvartal 2005. 6 av de 10 mest omsatte legemidlene målt i DDD er relatert til hjerte- og karlidelser.
Allergilegemiddelet cetirizin (Zyrtec mv.) har hatt en omsetningsøkning på 16 prosent i 3. kvartal, og en økning på 21 prosent hittil i år. Cetirizin er, sammen med loratadin, innført som foretrukket legemiddel ved behandling av allergi og elveblest fra 1. mai i år. Dette har bidratt til økt bruk av cetericin.
Escitalopram (Cipralex) er blant legemidlene med størst relativ økning målt i DDD i 3. kvartal. Escitalopram er et av få legemidler i gruppen SSRI som fortsatt har patent, og som følgelig ikke er gjenstand for generisk konkurranse. Foreliggende statistikk gir ikke grunnlag for å si noe om det er en generell økning i bruken av SSRI. En omsetning på 9,4 mill. DDD tilsvarer at 50-60 000 nordmenn daglig bruker escitalopram.
Figur 4 Omsetning i DDD av de 25 mest omsatte virkestoffene 3. kv. 2006


Tabell 2 Omsetning i DDD av de 25 mest omsatte virkestoffene 3. kvartal 2006


Store endringer i forbruk av kolesterolsenkende legemidler
 
Kolesterolsenkende midler er et av de mest omsatte legemiddelgruppene i Norge. Det ble omsatt legemidler for 868,5 mill kroner i denne gruppen i 2005. De to største legemidlene i gruppen er simvastatin og atorvastatin. Disse to sto for 83 prosent av omsetningen av statiner i fjor.
 
Fra 1. juni 2005 ble det vedtatt at simvastatin skal være foretrukket legemiddel ved refusjon på blå resept. Simvastatin har gått av patent og er dermed gjenstand for generisk konkurranse, noe som medførte en kraftig prisreduksjon. Legemiddelverket har fastslått at atorvastatin ikke har vesentlig bedre effekt som lipidsenkende middel. Det skal derfor være tungtveiende medisinske grunner for ikke å benytte det langt rimeligere simvastatin som førstevalg.
Apotekforeningens bransjestatistikk viser at innføringen av simvastatin som foretrukket legemiddel har hatt en betydelig effekt på forskrivningen av kolesterolsenkende legemidler, og ført til reduserte utgifter for folketrygden.
3. kvartal 2005 var atorvastatin fortsatt mest brukt. Forholdet mellom atorvastatin og simvastatin var den gang 53/47. 3. kvartal i år er har simvastatin en vesentlig større del av markedet enn atorvastatin. Forholdet er endret til 37/63.
3. kvartal 2006 ble det omsatt atorvastatin for 90,1 mill kroner, mens simvastatin ble omsatt for 67,8 mill kroner. Dette betyr at atorvastatin utgjør 57 prosent av utgiftene, men altså bar 37 prosent av det samlede forbruket av de to legemidlene målt i DDD. I tillegg til disse to statinene, finnes det også enkelte andre statiner som til sammen utgjør mindre enn 20 prosent av omsetningen.


1) Kvartalsstatistikken fra Apotekforeningen er basert på vår bransjestatistikk, som får omsetningsdata fra mer enn 99 prosent av all apotekomsetning i Norge. I statistikken bringer vi ferske tall for den totale omsetningen i apotekene og omsetningen av legemidler, målt i kroner og definerte døgndoser (DDD). I tillegg presenteres de 25 mest omsatte virkestoffene, båd
e målt i kroner og i DDD, samt endring i omsetningen av disse sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. (Alle beløp i det følgende er inkl. mva, om ikke annet er angitt.)

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring