Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Oppdatert: Nytt krav til rekvirering av melkeerstatninger på blå resept

Stortinget har vedtatt at førstevalget i behandlingen av barn med melkeproteinallergi eller -intoleranse fra 1. januar 2017 skal være melkeerstatninger basert på hydrolysert melkeprotein.


02.01.2017

Næringsmiddel skal som hovedregel være forskrevet på høyeste nivå. Hvis barnet må behandles med melkeerstatninger basert på frie aminosyrer eller andre proteinkilder, skal legen forskrive resept særskilt for denne artikkelgruppen etter 1. januar 2017. Under 10%  prosent av barna blir ikke i symptomfrie med bruk av melkeerstatninger basert på hydrolysert melkeprotein.  

Resepter fra 2016 er gyldig for ekspedisjon, inntil de er utekspedert eller gått ut på dato. Benytter barnet en melkeerstatning som ikke kommer opp som valgbare varer i FarmaPro og produktet er oppført i produkt- og prislisten under artikkelgruppen «melkeerstatninger – frie aminosyrer, andre proteinkilder», kan det interveneres på resepten (se prosedyre under). Det er kun når kunden tidligere har fått ulevert  melkeerstatninger basert på frie aminosyrer eller andre proteinkilder at det kan interveneres.

For resepter forskrevet i 2017 er det kun de melkeerstatningene som vises i FarmaPro som kan utleveres og som Helfo vil godkjenne oppgjør på.

Melkeerstatningsprodukter og FarmaPro
Endringen i produkt- og prislisten fra 1.1.2017 medfører at melkeerstatninger basert på frie aminosyrer eller andre proteinkilder, ikke kommer opp som valgbare varer i FarmaPro dersom resepten er rekvirert på overordnet nivå (tre sifret kode som refererer til §6.1 (kode 601), §6.2 (kode 602) eller § 6.4 (kode 604)). I eksempelet i skjermbildet under er det rekvirert på § 6.2 som inntil 1.1.2017 er «Næringsmidler ved laktoseintolereanse med mer», Fra 1.1.2017 skifter § 6.2 navn til l «Næringsmidler ved melkeproteinallergi med mer,»  

For å registrere ønsket vare i FarmaPro på aktuelle resepter rekvirert på overordnet nivå i 2016, må følgende prosedyre benyttes:

- Velg en vare i dialogen «Velg lagervare» for å få lastet ned e-resepten. Det spiller ingen rolle hvilken vare som velges, men husk å velge en vare med beholdning slik at dere unngår feil i lagerbeholdning.

- Når e-resepten er lastet ned i reseptkurven, må varen interveneres til den som skal leveres ut.

- Resepten er nå registrert med varen som skal utleveres og merket med at det er utført en intervensjon.



Melkeerstatningsprodukter, redusert avanse
For melkeerstatningsprodukter som refunderes etter blåreseptforskriften er avansen i dag 40 prosent opp til AIP 500 kr, og total avanse på kr 300 hvis AIP er over 500 kr. Ny avansesats blir 25 prosent uansett AIP.
 

Først publisert 21. desember 2016 | Oppdatert 02.01.2017


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring