Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Oppdatert Signering i resepturen og ny bransjestandard

Signering i resepturen er nå oppdatert og bransjen har utviklet en egen bransjestandard for bruksanvisningsetiketten. Apotekansatte kan laste ned Signering i resepturen fra Apotekinfo.


05.09.2018

– Signering i resepturen har tradisjonelt blitt brukt i undervisning av studenter, opplæring i apotek og som underlag for apotekenes interne prosedyrer. 2018-revideringen av dokumentet har derfor blitt gjort med intensjonen at den fortsatt skal tilfredsstille disse ulike bruksområdene, sier Janne Smedberg i Apotekforeningen.

Dokumentet Signering i resepturen ble utarbeidet i 1979 og var det første i en rekke av God ekspedisjonspraksis i apotek (GEPA)-dokumenter utviklet av Norges Apotekerforening i løpet av 1980-årene. Sist Signering i resepturen ble revidert var i 1998.

– Signering i resepturen er nå strukturert om slik at den logisk følger de lovpålagte kravene til merking av legemidler definert i Utleveringsforskriften. Det er også gjort endringer for å speile dagens signeringssituasjon der bruksanvisningen i de fleste tilfeller allerede er skrevet inn i apotekenes IT-systemer via e-resepten. Dette har også hatt konsekvenser for hvordan de praktiske eksemplene på etiketter nå er utformet. Det har vært et mål i denne revisjonen å rendyrke retningslinjens fokus på selve etiketten, sier Smedberg.

Revideringsarbeidet er utført av en arbeidsgruppe bestående av representanter fra Apotek 1, Boots apotek, Sykehusapotekene og Vitusapotek og en representant fra Fagavdelingen i Apotekforeningen. Dokumentet ble godkjent av Fagutvalget i Apotekforeningen 15. juni 2018. Apotekansatte kan laste ned Signering i resepturen fra Apotekinfo.

Ny bransjestandard om bruksanvisningsetiketten på plass
Bransjestandarden skal sikre at legemidler etter resept utlevert til pasient eller dyreeier er forsvarlig merket med bruksanvisningsetikett som sier hvilken pasient eller dyreeier som skal bruke legemidlet og hvordan og når legemidlet skal brukes.

– Signering i resepturen skal være veiledende for hvordan bruksanvisningsteksten skrives, sier Smedberg.

Bransjestandarden om bruksanvisningsetiketten ble godkjent av fagutvalget i Apotekforeningen august 2018 og er gjort tilgjengelig på Apotekinfo.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring