Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Partssammensatt utvalg vurderer alternative pensjonsløsninger for apotek

Virke, Spekter, Farmaceutene og Parat (Farmasiforbundet) har sammen med Apotekforeningen nedsatt et partssammensatt utvalg som vurderer alternative fremtidige pensjonsløsninger for apotek.


31.10.2018

Apotekforeningen vil i den videre prosessen i det partssammensatte utvalget spesielt ivareta interessene til de frittstående medlemmene som ikke er tilknyttet Virke eller Spekter. Partene tar sikte på at det partssammensatte arbeidet skal være ferdig i løpet av 2018.

 

Parallelt med dette arbeidet har Arbeids- og sosialdepartementet sendt ut et høringsnotat om ny, fremtidig offentlig tjenestepensjon.

 

Høringsnotatet omtaler også den lovfestede tjenestepensjonsordningen for apotek (POA). POA-loven foreslås videreført i tråd med de foreslåtte endringene i ny offentlig tjenestepensjon, med de forskjeller som eksisterer i dag. Forskjellene innebærer at apotekordningen ikke omfattes av Overføringsavtalen, et betydelig større arbeidstagertrekk enn øvrige offentlige pensjonsordninger (3,9% mot 2%), lavere maksgrense (10G mot 12G), samt at POA-ordningen ikke garanterer pensjonistene lik regulering som i folketrygden slik andre offentlige tjenestepensjonsordninger gjør.

 

Høringsnotatet kan leses her:  https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-pensjonslosning-for-offentlig-ansatte/id2615954/

 

Høringsnotatet omtaler apotekordningen og partsutvalget slik:

 

5.2.2 Pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.

 

Apotekansatte har egen pensjonsordning gjennom lov 26. juni 1953 nr. 11 om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv. Pensjonsytelsene tilsvarer i stor grad det som gjelder etter lov om Statens pensjonskasse.

 

Departementet er kjent med at partene innen apotek-bransjen, Parat/Farmasiforbundet, Norges Farmaceutiske Forening, Spekter og Virke, sammen med Apotekforeningen, er i dialog om utfordringer ved dagens tjeneste-pensjonsordning. Partene inngikk en avtale i mars 2018 om partssamarbeid for å vurdere alternativer til dagens ordning og konsekvenser av en eventuell avvikling av lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv. og aktuelle overgangsordninger i den forbindelse.

 

Apoteksektoren har gjennomgått store endringer de siste tiårene, og arbeidet med å vurdere alternativer til dagens tjenestepensjonsordning må ses i lys av denne utviklingen.

 

I påvente av at prosessen som er beskrevet ovenfor er ferdig, har høringsnotatet forslag til endring i lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv. som tilsvarer det som foreslås i lov om Statens pensjonskasse. Det kan imidlertid tenkes justeringer i lovforslaget som ivaretar det partene kommer fram til. Eventuelle endringsforslag som følge av det partssammensatte arbeidet, vil ha egen høring. Partene tar sikte på at det partssammensatte arbeidet skal være ferdig i løpet av 2018.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring