Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Positive til at flere kan skrive ut prevensjon

Helseminister Bent Høie vil at helsesøstre og jordmødre skal kunne skrive ut prevensjon til alle kvinner. Apotekforeningen ønsker forslaget velkommen og mener økt tilgjengelighet kan bidra til å få ned aborttallene.


12.09.2014

Positive til at flere kan skrive ut prevensjon

Foto: Bjørn Stuedal

Høies forslag er en utvidelse av en ordning hvor helsesøstre og jordmødre har fått skrive ut enkelte typer prevensjon til jenter fra 16 til og med 19 år. Til VG sier Høie at forslaget er ment for å få ned aborttallene.

 

– Denne endringen både forbedrer og forenkler i forhold til dagens regelverk. I dag hindres helsesøstre og jordmødre både i å gi langtidsvirkende prevensjon og i det hele tatt gi prevensjon til de over 19. Det blir det nå slutt på, sier helseminister Bent Høie.

 

Administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund synes forslaget til Bent Høie er spennende.

 

– Apotekforeningen ønsker forslaget til Høie velkommen. Økt tilgjengeligheten er et viktig tiltak for å få ned aborttallene. For øvrig noterer vi oss at forslaget til ministeren er i tråd med hva han tidligere har sagt om å la farmasøyter få forskrive enkelte legemidler, sier Lund.

 

Åpner for farmasøytresept

Det er nemlig ikke første gang Høie åpner opp for at andre enn legene skal få skrive ut prevensjon til kvinner. I et brev til Stortinget i juni, skrev Helseministeren nemlig følgende;

 

«En annen måte å gjøre prevensjonsmidler tilgjengelig på, vil være å la farmasøyter få forskrive enkelte legemidler. Å innføre en ordning med farmasøytforskrivning av enkelte reseptpliktige legemidler er til vurdering i departementet, og vil bli omtalt i legemiddelmeldingen som vi skal legge frem for Stortinget våren 2015.»

 

Et bredt stortingsflertall (Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Arbeiderpartiet og SV) støttet opp om Høies forslag da. I svaret til ministeren la helse- og omsorgskomiteen vekt på at direkte utlevering fra farmasøyt vil øke tilgjengeligheten;

 

«Dette flertallet merker seg at statsråden i sitt svarbrev av 23. mai 2014 til komiteen framholder at det kan være aktuelt å øke tilgjengeligheten til prevensjon ved å la farmasøyter få forskrive enkelte legemidler. Apotekforeningen har ved tidligere anledninger tatt til orde for å etablere rekvireringsrett for farmasøyter, etter stramt definerte kriterier satt av myndighetene. Dette flertallet er enig i at direkte utlevering fra farmasøyt kan være med på å gjøre prevensjon enda bedre tilgjengelig, særlig for ungdom, slik at risikoen for uønsket graviditet reduseres.»


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring