Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Prevensjonsmidler til vernepliktige kvinner

Apotek må anses å ha handlet i aktsom god tro…..


10.04.2015

Ordningen med gratis prevensjonsmidler til vernepliktige kvinner ble avviklet i 2010, se melding på Apotekinfo 09.03.2015. Gjennom etterkontroll av oppgjørskrav fra apotek har HELFO funnet at apotek likevel har fortsatt å ekspedere resepter på prevensjonsmidler til vernepliktig kvinner som «V-resept». En rekke apotek har mottatt krav fra HELFO om tilbakebetaling. Apotekforeningen har hatt en dialog med Helsedirektoratet om tilbakebetalingskavene fra HELFO. Direktoratet konkluderer slik:

Hei.

Vi kan ikke se at apotek (generelt) er informert om endringen i fortolkning av regelverket for vernepliktige når det gjelder prevensjonsmidler (før 5. mars 2015). Det er etter vårt syn heller ikke mulig ut fra eksisterende regelverk (forskrift og rundskriv) å tydelig se at prevensjonsmidler skal være unntatt ordningen til vernepliktige. Vi mener derfor at apotek må anses å ha handlet i aktsom god tro ved ekspedering av prevensjonsmidler til vernepliktige etter resept fra lege merket som «vernepliktig» på folketrygdens regning. Vi har gjort HELFO kjent med vår vurdering av denne saken.

Når det gjelder offentliggjøring og distribusjon av endringer i regelverk viser vi til tidligere uttalelse i brev til Apotekforeningen (11/532-14) av 29.6.2011 som omtaler apoteks plikt til aktsomhet ved utleveringer etter direkteoppgjørsordninger: «Aktsomheten vil i disse tilfelle blant annet omfatte et krav om å holde seg faglig oppdatert, det vil ikke være nok at en rent faktisk ikke visste bedre.»
Vennlig hilsen

Harald Lislevand
seniorrådgiver
avdeling legemiddel- og tannhelserefusjon

Av Tore Reinholdet, 10.04.2015

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring