Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

På tide med norske nettapotek

Norske apotek kan i praksis ikke drive netthandel med reseptpliktige legemidler. Årsaken til dette er ikke faren for falske legemidler, men begrensninger i apotekenes adgang til å drive forsendelse.


04.06.2012

På tide med norske nettapotek
Av Oddbjørn Tysnes, Apotekforeningen

Begrensningene i muligheten til å sende legemidler til privatpersoner, er en etter¬levning fra den gamle apotekloven. Den gang var det naturlig med slik begrensning, fordi det var en målsetting at apotekene ikke skulle konkurrere om kundene. Slik er det ikke lenger!

Konkurranse som virkemiddel
I dagens apotekmarked er konkurranse brukt som aktivt virkemiddel av myndighetene for å få etablert apotek der det er kundegrunnlag, og samtidig sørge for at apotekdriften er effektiv. Kon¬kurransen om kundene bidrar til å holde kvaliteten oppe og kostnadene nede. I et konkurranseutsatt marked kan det virke rart at man ikke også kan konkurrere om «fjernkundene». I tillegg kan man anta at begrensningen paradoksalt nok også bidrar til økt privatimport av legemidler, også falske. Publikum kan i dag enkelt via internett bestille de legemidlene de måtte ønske fra useriøse utenlandske nettbutikker. Noe blir riktignok stoppet i tollen, men mye passerer uhindret. Vi vet at en betydelig andel av legemidler som omsettes på slike steder er falske. Den enkelte bruker aner ikke om det han har fått tilsendt er ekte eller falskt.

Vi skal ikke være naive, og tro at all useriøs netthandel med legemidler vil opphøre om det åpnes for seriøse norske nettapotek. Men trolig er det en del mennesker som foretrekker den anonymiteten netthandelen gir, og som derfor tyr til utenlandske, useriøse nettbutikker. Med et velregulert norsk nettapotektilbud ville disse kunne handle legemidlene sine trygt fra seriøse apotek. Den muligheten er de fratatt i dag.

Samme krav til nettapotek
Apotekforeningen mener at norsk helsepolitikk vil vært tjent med at norske apotek får anledning til å etablere nettapotek og altså fri forsendelse av legemidler. Samtidig må det stilles like strenge krav til nettapotek som til fysiske apotek. På den måten ville de kundene som ønsker et seriøst tilbud få mulighet til å handle trygt i nettapotek. Man kunne etablert følgende krav til norske nettapotek:

• Kjøp må være basert på resept som er gyldig i Norge
• Selger må kunne kommunisere effektivt med norske leger (språk-krav)
• Nettapoteket må kunne tilby til¬strekkelig farmasøytisk veiledning på norsk til kjøper, hvilket fordrer fysisk tilgjengelighet ved behov (må ha fysisk apotek tilgjengelig)
• Krav om norsk autorisasjon for å kunne hente e-resepter fra nasjonal database
• Merking som gir trygghet for for¬brukere
• Legemiddelet må ha norsk bruks¬anvisning (pakningsvedlegg)
• Krav om å følge system for veri¬fisering (jamfør EU-direktiv om krav og regler for verifikasjon av lege¬middel-pakningers autensitet)
• Selger må som andre apotek ha fullsortiments leveringsplikt
• Andre krav til apotek må også gjelde nettapotek
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring