Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Regjeringen kutter i apotektilbudet

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å ta 66 millioner kroner fra apotekenes inntekter. – Nå må helseministeren ta initiativ til en gjennomgang av apotekavansen, slik at vi kan få klare kriterier for hvordan avansen på reseptlegemidler skal reguleres. Bransjen kan ikke leve med dagens tilfeldige og uforutsigbare reguleringsregime, sier adm. dir. Per T. Lund i Apotekforeningen.


06.10.2011

Apotekenes inntekter fra å ekspedere en legemiddelpakning er lavere enn for ti år siden. Situasjonen er nå slik at apotek ikke tjener penger på salg av patentbeskyttede reseptlegemidler. Dette har i en viss grad blitt kompensert ved at apotekene tjener noe mer på salg av reseptlegemidler med generisk konkurransen. Med det inntektskuttet som nå foreslås blir inntjeningen på salg av reseptlegemidler vesentlig forverret.
- Det kuttet som kommer i dagens budsjettforslag, kan ikke gjennomføres uten at det merkes på tilbudet befolkningen får i apotekene. Hvilke utslag det vil få er det for tidlig å si, men et kutt på 66 millioner, tilsvarende ca. 100.000 kroner per apotek, vil merkes, sier Lund.
 
Det har de siste årene vært økende oppmerksomhet på alle de negative konsekvensene av feil legemiddelbruk. Pasienter dør eller invalidiseres på grunn av feilbruk, og innleggelse i sykehus er et dagligdags resultat av feil bruk av legemidler.
 
 – Både de personlige og samfunnsmessige følgene er enorme. Med stadig flere eldre kommer denne utfordringen bare til å vokse. Det er opplagt at det er kommunene og den lokale helsetjenesten som først og fremst må ta tak i problemet med feil medisinbruk. En helt naturlig partner i dette arbeidet vil være apotekene og deres 2500 farmasøyter, fordelt over hele landet. Da er det viktig at ikke regjeringen nå skjærer det helsefaglige tilbudet i apotek helt til beinet, slik at tilgangen på gode legemiddelrådgiver i lokalmiljøet forsvinner før vi engang har fått startet arbeidet. Det kan virke som regjeringen ikke har tatt problemet med feil medisinbruk helt innover seg, sier adm. dir. Per T. Lund.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring