Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2008

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2008 ble lagt fram i dag. Saker i Helse- og omsorgsdepartementets budsjettforslag som er av relevans for apotekbransjen:


05.10.2007

Trinnpris – kutt på 113 mill kroner
Departementet introduserer nye kuttsatser for legemidler som ett år etter siste kutt fortsatt har en omsetning høyere enn 15/30 mill kroner:
 
Vanlig kuttsats
Hvis omsetning 12 måneder etter siste kutt er større enn
Iverksettes ekstra
kuttsats på
55 %
15 mill kroner
65 %
75 %
30 mill kroner
80 %
  
Forslaget gir ifølge departementet en innsparing for folketrygden på 80 mill kroner i 2008, og 33 mill kroner i redusert egenbetaling for pasientene.

Legemiddelomsetningsavgift – Ingen endringer
Dagens sats på 1,3 pst opprettholdes, sammen med provenyanslaget på 156,025 mill kroner.

Ny blåreseptforskrift – innsparing på 15 mill kroner
Implementering av ny blåreseptforskrift 1. mars 2008 budsjetteres å gi en innsparing på 15 mill kroner, forutsatt at Legemiddelverkets informasjonsvirksomhet styrkes med 10 mill kroner.

Styrking av legemiddelinformasjonsvirksomhet ved SLV – økning på 10 mill kroner
Legemiddelverket styrkes med 10 mill kroner for å opprette en egen informasjonsenhet. Det bærende elementet enheten vil være leger med praktisk erfaring og spesialkompetanse på sitt felt som kan få gjennomslag for myndighetenes budskap. Enheten skal således ha medisinskfaglig tyngde, men også ha medarbeidere med kompetanse og gjennomføringsevne innen markedsføring og informasjon. Målsettingen for enheten skal være å sikre en trygg medisinsk og riktig økonomisk forskriving av legemidler gjennom effektiv informasjon til leger og pasienter. Videre skal den ha en beredskapsfunksjon når aktuelle legemiddelspørsmål blir reist.
 
Betaferon, Avonex, Copaxone og Rebif vil fra 2008 finansieres av helseforetakene i stedet for å refunderes etter § 10a. Budsjetteknisk medfører dette en flytting av 259 mill kroner fra kap 2751 post 70 til kap 732. 
Avvikling av anbud på gråsonepreparater – ingen budsjetteffekt i 2008
Anbudsordningen for gråsonepreparater avvikles. Departementet begrunner dette med at ordningen ikke har virket etter forutsetningene. Departementet fremholder mangelfulle resepter og mangel på sammenheng mellom rabatt og omsetning som årsak. For 2007 legger departementet til grunn at administrative kostnader overstiger rabattene.

Legemidler ut av § 9 – innsparing på 16 mill
Det er budsjettert med 16 mill kroner ved at ikke-foretrukne alternativer blant annengenerasjons antihistaminer tas ut av § 9. Bakgrunnen for dette er at for få brukere har gått over til de foretrukne alternativene.
Man varsler også revurdering av refusjonsstatus for legemidler mot inkontinens og benign prostatahyperplasi (BPH). Det er ikke budsjettert med innsparing på dette i 2008.

Varsel om bruk av foretrukket legemiddel på nye områder – ingen budsjetteffekt i 2008
Departementet varsler vurdering av foretrukket legemiddel som virkemiddel for
antidepressiva, antipsykotika (mot schizofreni og andre psykiske lidelser) og angiotensinII-hemmere (mot høyt blodtrykk). Det er ikke lagt inn innsparing knyttet til tiltakene i budsjettet.
 
Overføring av finansieringsansvaret for MS-behandling – ingen kutteffekt i 2008
Departementet foreslår å overføre finansieringsansvaret for immunmodulerende MS-behandling fra folketrygden til helseforetakene. Departementet anfører hensynet til priskonkurranse, riktig prioritering og økonomisk begrunnet forbruksvridning som årsak til tiltaket.
 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring