Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Reklamefilm fra SLV – bruk av reseptfrie legemidler

Norges Apotekerforening (NAF) har registrert at Statens legemiddelverk har fått utarbeidet en reklamefilm om reseptfrie legemidler, som i disse dager sendes på flere tv-kanaler.


18.12.2003

NAF etterlyste umiddelbart etter at det nye regelverket for salg av reseptfrie legemidler ble vedtatt, initiativ fra myndighetene om publikumsrettet informasjon. Når reseptfrie legemidler skal selges fra flere tusen nye utsalgssteder der publikum ikke kan få råd eller veiledning, oppstår det en ny situasjon.

NAF påpekte i et brev til helseminister Dagfinn Høybråten i august i år at en omfattende informasjonskampanje er nødvendig for å forebygge at den økte tilgjengeligheten vil føre til økt feilbruk, og til at publikums respekt for medisinbruk svekkes. NAF fremholdt at myndighetene bør påpeke at legemidler ikke er ufarlige selv om de selges utenom apotek.
 
I svaret fra helseminister Dagfinn Høybråten 24. september d.å, skriver statsråden at det er naturlig at Legemiddelverket vurderer behovet for informasjonstiltak rettet mot publikum slik at det ikke fester seg en forestilling om at legemidler som selges utenom apotek kan behandles med mindre aktsomhet enn andre legemidler.
 
Det er derfor med stor forundring vi registrerer at Legemiddelverket i de reklamefilmene som nå vises, utelukkende konsentrerer seg om et budskap om at de legemidlene som selges i butikker og på bensinstasjoner, er like gode som de man kan få kjøpt på apotek. Vi kan ikke forstå at det er dette som er viktigst for Legemiddelverket å informere publikum om nå. Vi kan heller ikke forstå at Legemiddelverket velger å se helt bort fra statsrådens anmodninger om fokus på sikkerhet ved kjøp av legemidler sammen med annen daglig- bensin- eller kioskvare.
 
Vi vil sterkt oppfordre Legemiddelverket til å bruke de ressurser som er tilgjengelige til å informere publikum om mulige skadevirkninger ved bruk av reseptfrie legemidler, for å forebygge feilbruk og skader. 

Vibeke Lem Nordahl
Adm. direktør
Oddbjørn Tysnes
Direktør apotekpolitikk
 
Kopi:
Helseminister Dagfinn Høybråten

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring