Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Reseptfrie jodtabletter vil bli tilgjengelig i apotek

Ved et atomuhell er det viktigste at folk holder seg innendørs. Noen deler av befolkningen kan ha nytte av jod-tabletter og Helsedirektoratet utarbeider nå en plan for distribusjon av dette.


13.12.2017

Det skriver Helsedirektoratet på sine sider.

Ved et atomuhell er det viktigste tiltaket at folk holder seg innendørs. Jod-tabletter kan være et godt beskyttende tiltak for noen målgrupper: Barn og unge under 18 år, gravide og ammende kvinner. Risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha vært utsatt for radioaktivt jod er størst hos disse gruppene. Da må tablettene være tilgjengelige der folk bor, og ikke på et sentrallager i Oslo.

Helse- og omsorgsdepartementet har nylig bestemt at jod-tabletter skal gjøres tilgjengelig via reseptfritt salg i apotek. Befolkningen har et eget beredskapsansvar og må selv kjøpe jodtabletter til oppbevaring i hjemmet. Foreløpig finnes det ikke markedsførte jordtabletter å få tak i. Helsemyndighetene jobber nå med dette, og vil komme tilbake til hvordan den nye ordningen vil bli.

Kommunene har beredskapsansvar særlig i forhold til barn og unge som oppholder seg på skole eller i barnehage. Kommunene kan bestille jod-tabletter fra Helsedirektoratets beredskapslager.

  


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring