Gå til innholdet

Apotekforeningen

Farmasøytutlevering

Reseptfrie legemidler med risiko-minimeringstiltak

Legemiddelverket har utredet farmasøytutlevering og omdøpt ordningen til reseptfrie legemidler med risikominimeringstiltak. Samtidig er det besluttet endringer i apotekforskriften og rekvirerings- og utleveringsforskriften slik at ordningen formelt sett kan tre i kraft 1. januar 2018.

Reseptfrie legemidler med risikominimeringstiltak kan bare selges i apotek. Legemidlene kan ikke stå i selvvalget og må dermed utleveres over disk. Et risikominimeringstiltak vil for eksempel kunne innebære å gi en bestemt informasjon til kunden eller å stille kontrollspørsmål til kunden ut fra en sjekkliste. Hvilke(t) risikominimeringstiltak som skal gjennomføres vil variere fra legemiddel til legemiddel, og tiltakene skal fastsettes i legemidlets markedsføringstillatelse. For hvert legemiddel vil det bestemmes om det bare er farmasøyt - eller om også apotekteknikere kan utlevere.

Per d.d. er det det ingen leverandører som har søkt noe legemiddel inn i ordningen. Det betyr at det det er vanskelig å spå om når apotekene vil «treffes» av den nye ordningen.

Les Legemiddelverkets utredning om farmasøytutlevering

 



Regjeringen gir enklere tilgang til flere reseptfrie legemidler

Fra nyttår kan publikum få kjøpt flere reseptfrie legemidler på apoteket, og samtidig få utvidet informasjon fra helsepersonell på apoteket.

apotek.no


Farmasøytutlevering – for mye overlates til legemiddel-industrien

Apotekforeningen ønsker at myndighetene skal ta en mer aktiv rolle og legge tydeligere føringer for hvilke legemidler som skal inngå i en ordning med farmasøytutlevering. Det skriver de i sitt høringssvar til Legemiddelverket.

apotek.no

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring