Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Riktig legemiddelbruk og riktigere avanse

I et to timer langt møte med Stortingets Helse- og omsorgskomité 25. oktober, presenterte Apotekforeningen forslag til mer målrettet bruk av apotekene og apotekfarmasøytene for å sikre at pasientene bruker legemidlene sine riktig.


29.10.2012

Riktig legemiddelbruk og riktigere avanse
I den åpne budsjetthøringen i Helse- og omsorgskomiteen to dager tidligere, la Apotekforeningen frem et forslag om endringer i apotekenes avansesystem.

- Vårt budskap er at måten apotekavansen og legemiddelprisene blir fastsatt på, kan endres, uten at det koster staten mer penger. Samtidig vil endringene gi en riktigere balanse i inntjening for apotekene, sier direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes.
Tysnes skisserte Apotekforeningens forslag til endringer, som er:
·         Endre måten å fastsette trinnpriser på ved å kutte i innkjøpspris, ikke i utsalgspris. Det vil gi vesentlig mindre prisforskjeller på enkeltlegemidler mellom Norge og andre land, bl.a. Sverige.
·         Endre dagens avansemodell til en modell der avansen i større grad defineres av hvilke kostnader legemiddelhåndteringen genererer, og i mindre grad av innkjøpspris.
·         Gjennomføre endringene slik at apotekene tjener noe mer på patentbeskyttede legemidler, og noe mindre på trinnprislegemidler.
 
- De endringene som vi tar til orde for, vil gi en riktigere apotekavanse, sånn at apotekene tjener litt mer på legemidler som det er mye jobb med, og litt mindre på andre, oppsummerte Tysnes.
Fire temaer for ny politikk
I møtet med Helse- og omsorgskomiteen presenterte Apotekforeningen fire temaer:
·         Apotekenes bidrag til riktig legemiddelbruk og hvordan dette bidraget ved enkle midler kan bli enda større
·         Tiltak for å gjør legemidler lettere tilgjengelig på en trygg måte, bl.a. gjennom farmasøytresept og ved å åpne for norske nettapotek.
·         Legemiddelpriser og avanse som gir riktigere resultat (samme tema som i budsjetthøringen)
·         E-resept og bruk av e-helse som bl.a. øker pasientsikkerheten.
- Helse og omsorgskomiteen viste interesse for alle disse temaene, og det var en god dialog om både økt pasientsikkerhet, legemiddelpriser og –avanse og e-resept. Komiteen har fått viktige innspill når de nå skal behandle statsbudsjettet, og når de til våren skal behandle både pasientsikkerhetsmelding og e-helsemelding fra regjeringen, mener adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.

Les det skriftlige innspillet til budsjetthøringen fra Apotekforeningen her

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring