Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Riktig medisinbruk med farmasøyt

Helsedepartementets statssekretær Roger Ingebrigtsen uttaler at det er både helse og penger å spare på bedre legemiddelbruk blant sykehjemsbeboere. Kroken sykehjem i Tromsø er trukket frem som mønstersykehjem for å oppnå dette.


12.03.2010

Riktig medisinbruk med farmasøyt
Av Kai Finsnes, adm. direktør Apotekforeningen

Jeg gir min fulle tilslutning til Ingebrigtsens ambisjon om å få til en bedre og riktigere legemiddelbruk for dem som bor på sykehjem. Det er uten tvil et viktig bidrag til både bedre livskvalitet og til reduserte offentlige utgifter. Helsetilsynet har ettertrykkelig dokumentert at det er store kvalitetsforskjeller mellom sykehjem når det gjelder legemiddelbehandlingen. Mange sykehjem har god kontroll på dette feltet, men det er likevel oppsiktsvekkende mange pasienter i Norge som får for mange legemidler eller feil legemidler.

En av grunnene til at en del sykehjem har gode rutiner for legemiddelbruken, er at de bruker farmasøyter som aktivt følger opp legemiddelbehandlingen i samarbeid med sykehjemslegen og annet helsepersonell. Denne modellen kan brukes i langt større omfang enn tilfellet er i dag. Veldig mange kommuner kan forbedre legemiddelbehandlingen for dem som bor i sykehjem, hvis de bruker farmasøyter i sitt kvalitetsarbeid og systematisk og rutinemessig gjennomgår den enkelte beboers legemiddelbruk. Til det siste finnes det et standardisert verktøy som farmasøyter bruker og som heter legemiddelgjennomgang.

Statssekretæren fremhever at regjeringens mål er å øke legedekningen ved sykehjem med 40 prosent innen 2015. Vi vet at tilgangen på leger er dårlig i mange sykehjem, og flere sykehjemsleger er nødvendig, blant annet for å sikre riktig legemiddelbruk. Samtidig vet vi at landets fremste legemiddeleksperter, farmasøytene, i alt for liten grad er trukket inn som faglige ressurser i sykehjem. Det jobber 2 200 farmasøyter i norske apotek, og alle er kompetente til i samarbeid med kommuner og legene å sikre at våre eldste får den legemiddelbehandlingen de trenger.

Det er hevet over en hver tvil at det offentlige kan spare store beløp, samtidig som pasientene får mye bedre liv ved å bruke større ressurser på å få orden på legemiddelbehandlingen. Hvis legene og farmasøytene jobber sammen i sykehjemmene, er jeg sikker på at effekten for både pasient og budsjett vil bli vesentlig større, enn om man bare satser på legene. Leger vil dessuten fortsatt være en knapp ressurs, uansett regjeringens ambisjoner. Derfor vil jeg oppfordre Roger Ingebrigtsen og Helsedepartementet til å angripe problemstillingen litt bredere, og involvere farmasøytene i større grad når legemiddelbruken er problemet. Det vil både pasienten og budsjettet tjene på.

Artikkelen sto på trykk i avisen Nordlys (noe forkortet) 12.03.10

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring