Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

- Riktige grep fra helseministeren

-Vi er glad for at Regjeringens legemiddelmelding varsler en satsing på riktigere legemiddelbruk. Apotekene ser frem til å bidra til at myndighetenes helsepolitiske målsetninger nås, sier adm.dir. Kai Finsnes i Norges Apotekerforening.


11.03.2005

Helseministeren viser til at hver femte legemiddelbruker bruker medisinen feil. På sykehjem er andelen feilbruk vesentlig høyere. Videre viser Helseministeren til at feil legemiddelbruk koster samfunnet fem milliarder kroner hvert år. Norges Apotekerforening (NAF) er glad for at Regjeringen møter dette problemet offensivt i stortingsmeldingen om legemiddelpolitikken, som ble fremlagt fredag.

Et av de mest effektive virkemidlene for å redusere feilbruk av legemidler er legemiddelgjennomganger. En farmasøytisk gjennomgang av pasienters legemiddelbruk vil kunne gi bedre helse til mange pasienter, og samtidig bidra til å redusere kostnader både for den enkelte og for samfunnet. Legemiddelgjennomganger bør tilbys i apotek for å være et lavterskeltilbud til brukerne. Samtidig må det utformes en hensiktsmessig finansiering av ordningen. NAF vil aktivt bidra til at de foreslåtte pilotprosjektene kan settes i gang så raskt som mulig.

NAF er enig i Helsedepartementets vurdering av at tilgjengeligheten til legemidler og tilgang til informasjon og rådgivning er styrket.


NAF er glad for at Regjeringen ser verdien i å øke tilgjengeligheten til farmasøytisk kompetanse ved distribusjon av legemidler. Apotekene sikrer brukerne lokal tilgang til farmasøytisk kompetanse. Apotekene er således en viktig del av det lokale helsevesen. Flere apotek har i dag tjenestetilbud innen områdene astma, diabetes, røykeavvenning, metadonbehandling mv. Et utvidet tjenestetilbud i apotek vil komme den enkelte bruker til gode, samtidig som det kan frigjøres ressurser andre steder i helsevesenet.
I legemiddelmeldingen varsler Regjeringen en ordning med "foretrukket legemiddel". Forslaget vil føre til økt bruk av rimeligere legemidler på bekostning av dyrere legemidler. Apotekene støtter en slik satsing, og vil arbeide aktivt for at den skal kunne gjennomføres uten negative konsekvenser for pasientene.

Les St.meld.nr.18 "Rett kurs mot riktigere legemiddelbruk"
Les departementets pressemelding

For nærmere informasjon og kommentarer kontakt Norges Apotekerforening:
Adm.direktør Kai Finsnes, tlf. 952 47 702 (fredag) eller 926 03 729.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring