Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Rutiner når foresatte henter legemidler eller ber om reseptoversikt til barn mellom 12 og 16 år

På grunn av en feil i e-resept kommer resepter som har "vergemålsreservasjon" med i oversikten over gyldige resepter.


11.04.2013

Rekvirent er bedt om å skrive låst resept inntil feilen er utbedret. Apotekansatte må likevel vise særlig aktsomhet når foresatte til barn i alderen 12-16 år ber om å få oversikt over barnets reseptliste.

Generelt har foresatte rett til å få utlevert legemidler til og informasjon om egne barns legemiddelbruk, men for barn mellom 12 og 16 år kan det gjøres unntak fra denne regelen. Apotek må derfor vise aktsomhet ved utlevering av informasjon om barns legemiddelbruk til foresatte. Dette gjelder både informasjon om gyldige resepter i Reseptformidleren og reseptinformasjon som er lagret i FarmaPro. Det gjelder selvsagt også ved utlevering av legemidler til foresatte for barn mellom 12 og 16. Apoteket skal kreve legitimasjon av den som henter dersom vedkommende er ukjent, og bør også stille kontrollspørsmål som for eksempel barnets adresse og eventuelt legens navn.

Legen kan etter en vurdering og i samråd med barn mellom 12 til 16 år, beslutte at informasjon om legemiddelbruk skal unntas fra foresattes innsynsrett. Legen merker da e-resepten med "vergeinnsynsreservasjon". Resepter som er merket med vergeinnsynsreservasjon vises ikke når foresatte gjør oppslag i Mine Resepter. En mangel/feil i spesifikasjonene for e-resept medfører imidlertid at resepter som er merket med vergeinnsynsreservasjon vil vise i reseptlisten som apoteket laster ned for å se hvilke gyldige resepter som ligger i Reseptformidler og i oversikten over gyldige resepter som apoteket kan skrive ut til kunden.

Som en midlertidig løsning er legene bedt om å skrive låst resept dersom de velger vergeinnsynsreservasjon. Som apotekene kjenner til er låst resept en mekanisme som skal beskytte mot innsyn fra uvedkommende for pasienter som ønsker å sikre seg spesielt. Pasienten må levere inn et referansenummer for å få ekspedert låste resepter. Låste resepter viser ikke på oversikten over gyldige resepter i Reseptformidler som apoteket kan skrive ut.

Selv om legene er bedt om å skrive låst resept, må apoteket vise særlig aktsomhet ved utlevering av reseptinformasjon og ekspedisjon av resepter til barn mellom 12 og 16. Legen kan ha glemt å låse resepten. Inntil løsning for vergeinnsynsreservasjon er på plass, bør apoteket primært henvise foresatte til Mine Resepter der vergeinnsynsreservasjon-resepter ikke vises.

Dersom det er nødvendig å levere ut papiroversikt fra apoteket må apoteket vurdere om reseptlisten fra Reseptformidleren kan utleveres eller om det er nødvendig å skrive listen over gyldige resepter for hånd slik at spesielt sensitiv informasjon ikke utleveres.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring