Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Rydd skapet – returner gamle medisiner til apoteket

Hver dag skjer det uhell der barn får i seg medisiner de har funnet hjemme. Mange slike uhell kunne vært unngått hvis medisiner ble oppbevart sikkert og gamle medisiner ble returnert til apoteket.


21.01.2016

Rydd skapet – returner gamle medisiner til apoteket

Kampanjen Rydd skapet: For at ikke helseminister Bent Høie og Harald T. Nesvik skal risikere å slurve med medisinene sine, overrakte Per T. Lund dem hvert sitt medisinskap. (Foto Nicolai Karlsen)

En fersk undersøkelse utført av Opinion viser at hele 40 prosent sjeldent eller aldri rydder i medisinene sine. Kun halvparten returnerer medisinene til apoteket, mens 30 prosent ikke vet hvordan de bør kvitte seg med gamle og ubrukte medisiner.
 

Direktør ved Legemiddelverket Audun Hågå synes tallene er høye. Torsdag 21. januar lanserte han sammen med helseminister Bent Høie og stortingspolitiker Harald T. Nesvik kampanjen «Rydd skapet». Kampanjen skal få flere til å oppbevare medisinene sine sikkert, rydde i medisinene og returnere medisin som ikke skal brukes til apoteket.  Bak kampanjen står Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann.

 

Tall fra Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er grunn til bekymring.
– Giftinformasjonen får i gjennomsnitt 10 henvendelser hver dag fra foreldre som frykter at barna har fått i seg medisiner de ikke skal. Mye av grunnen til dette, skyldes at de færreste av oss har medisinskap som står trygt plassert. I stedet ligger Paracet-pakken slengene på badet, mens medisiner som er flere år for gamle ligger i kjøkkenskuffen, sier Hågå.

 

Ga Helseministeren medisinskap


Administrerende direktør i Apotekforeningen, Per Lund er glad for at helseministeren har tatt initiativ til «Rydd skapet»-kampanjen.  
 
– Sikker oppbevaring av medisiner er viktig. Det er altfor mange om slurver og det må vi gjøre noe med. Jeg er glad vi har politikere som tar dette på alvor, sa Lund til helseministere Bent Høie og stortingsrepesentant Harald T. Nesvik.
 
Han benyttet anledningen til å minne om at det kommer en dag etter «Rydd skapet»-kampanjen. Og for at ikke helsepolitikerne selv skal risikere å slurve med medisinene sine, overrakte han dem hvert sitt medisinskap - med en oppfordring om å ta med seg det som ikke lenger hører hjemme i skapet til apoteket. 
 

 

Vil minske faren for uhell og forvekslinger

Audun Hågå er glad for at det nå settes søkelys på hvordan man oppbevarer medisiner.

 

– Dette er en viktig kampanje. Vi ønsker ikke at barn skal få i seg medisiner de ikke skal ha, men heller ikke at voksne tar medisiner som ikke gir den effekten de skal.  Ved å samle alle medisinene på et sted, kaste det du ikke bruker og låse skapet, minsker du faren for uhell og forvekslinger i hjemmet, sier Hågå.

 

Hågå mener undersøkelsen til Opinion viser at det er et stort behov for mer informasjon om trygg oppbevaring og retur av medisiner.

 

Håper flere tar med medisinene til apoteket

– Medisiner består av biologisk aktive stoffer som påvirker levende organismer. Derfor skal de ikke kastes i søpla, vasken eller skylles ned i toalettet. Dessverre er det mange som likevel gjør dette. Under halvparten av oss tar med medisinene til apoteket, det tallet vil vi ha opp, sier Hågå.

 

-  Det skal ikke mye til for å bidra. Apotekene står klare til å ta imot dine gamle og ubrukte medisiner, forteller Hågå.

 

Om kampanjen:

«Rydd skapet» - kampanjen er en oppfølging av Legemiddelmeldingen som regjeringen la fram i fjor. Kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann. Kampanjeperioden er fra 21.1.16 til 28.1.16. Under kampanjeperioden vil det være aktiviteter i apotek og i sosiale medier.

 

Ryddetips:

 

  • Fjern det du ikke trenger, medisiner du ikke husker hvem tilhører eller hva brukes mot, og medisiner som har gått ut på dato.
     

  • Sørg for at medisinene du beholder er i originalemballasjen, utenfor barns rekkevidde og oppbevares tørt og i romtemperatur (noen medisiner skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget/emballasjen).
     

  • Returner medisinene du vil kvitte deg med på apoteket. Fjern etiketter med navn om du ønsker det. Papiremballasje trenger du ikke å levere inn, den kan du heller kildesortere.

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring