Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Sammen om riktigere legemiddelbruk

Feil legemiddelbruk kan reduseres vesentlig gjennom bedre samhandling. Dette var hovedbudskapet da Apotekforeningen stilte til høring om Samhandlingsreformen i Stortinget 15. januar.


18.01.2010

Dagens situasjon er at feil legemiddelbruk er et stort samfunnsproblem – mest av alt fordi det er et samhandlingsproblem. Det er anslått at de årlige kostnadene knyttet til feil legemiddelbruk er på 5-10 milliarder kroner.

Videre vet vi at 5-10 prosent av alle sykehusinnleggelser på indremedisinske avdelinger kan tilbakeføres til feilaktig legemiddelbruk. Vi vet også at mange dødsfall og sykehusinnleggelser som skyldes legemidler kunne vært unngått, blant annet fordi skifte av omsorgs- eller behandlingsnivå ofte fører til feil i legemiddelbehandlingen.

I sykehjem er det grunn til å tro at vi finner omfattende feilbruk av legemidler. Helsetilsynets eneste tilsyn med legemiddelbehandlingen i sykehjem har vist avvik i 36 av 48 inspiserte sykehjem.

Til tross for denne dystre situasjonen, er tiltak for å unngå feilene fraværende i samhandlingsmeldingen. Hvordan kan vi gjøre noe med dette?

Apotekforeningen mener at feil legemiddelbruk kan reduseres vesentlig gjennom bedre samhandling mellom behandlingsnivåene, mellom allmennlegetjenesten og apotekene og mellom pleie- og omsorgstjenesten og apotekene.

Farmasøyter har inngående kunnskap om legemidler. De er på grunn av en meget god apotekdekning til stede i hele landet, og de er en ressurs som brukes for lite i helse- og omsorgstjenesten.

Politikere og Helsedirektoratet har allerede pekt på muligheter i apotek. I Stortingets interpellasjonsdebatt i november i fjor om legemiddelhåndtering og farmasøyters kompetanse, viste flere av debattantene blant annet til Helsedirektoratets rapport ”Helsehjelp i apotek”, som peker på områder der apotek kan gis en større rolle.
- Legemiddelgjennomgang i sykehjem – etablering av tverrfaglig team der farmasøyt inngår, som går gjennom pasientens legemiddelbruk.
- Legemiddelsamtaler – en-til-en-samtale mellom farmasøyt og pasient om pasientens legemiddelbruk.
- Legemiddelbruk ved skifte av omsorgsnivå

Helse- og omsorgsministeren har pekt på at farmasøytene har viktig kunnskap som bør benyttes mer i arbeidet for riktig legemiddelbruk, og at legemiddelbruk bør være en del av samhandlingsreformen.

Apotekene er handlekraftige og kan implementere tiltak svært raskt. Dette ble ettertrykkelig vist i forbindelse med influensaepidemien høsten 2009. Den 2. november 2009 sendte departementet på høring forslag om midlertidig å la farmasøyter i apotek kunne utlevere influensamedisinen Tamiflu til kunder som tilfredsstiller nærmere angitte kriterier. Hensikten var å bedre tilgjengeligheten til Tamiflu raskt, men uten ytterligere å belaste en allerede hardt belastet allmennlegetjeneste. Ordningen ble innført i apotekene bare tre dager etter at departementet fremmet forslaget! Det ble solgt flere pakninger Tamiflu i november enn de 10 foregående månedene til sammen, når kjøp av Tamiflu krevde pasientens forutgående kontakt med legekontor. Salget av Tamiflu gikk tilbake til normalt da pandemibølgen la seg.

Apotekforeningen har foreslått en rekke konkrete tiltak, som vi mener vil ha stor effekt for å bedre legemiddelbruken. Først av alt må legemiddelgjennomganger for pasienter i sykehjem og hjemmebasert omsorg prioriteres. I tillegg må legemiddelsamtaler mellom legemiddelbruker og farmasøyt etableres som et standardisert tilbud i apotek. Dette kan være en modell for samhandling mellom farmasøyt, pasient og lege. Hensikten med samtalen er at legemiddelbrukeren skal få mer innsikt i, bli mer trygg på og få bedre effekt av sin legemiddelbehandling.

Det er også en rekke andre tiltak som bør innføres: Man bør øke bruk av multidosepakkede legemidler. Man bør øke bruken av farmasøytisk rådgivning i virksomheter som håndterer legemidler. Erfaringene med farmasøytrekvirering av Tamiflu viser at man bør utforme en generell strategi for bruk av farmasøytrekvirering av visse legemidler. Legemiddelsamtale bør innføres som en pasientrettighet for brukergrupper med særskilte behov. Og man bør innføre teknisk inhalasjonssjekk og påfølgende veiledning for brukere av inhalasjonslegemidler ved astma/KOLS.

Mer enn 6000 helsearbeidere i 662 apotek over hele landet kan engasjeres bredere og mer effektivt i et utvidet samarbeid med øvrig helsepersonell for å sikre riktigere legemiddelbruk.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring