Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Satser på produksjon i kjelleren på apoteket

Apoteket i Son tenker utradisjonelt. I september starter de med produksjon av vitaminkrem i kjelleren til apoteket.


21.09.2015

Satser på produksjon i kjelleren på apoteket

Are Egeland (bildet) og kompanjongen Inge Valle Tangen har pusset opp kjelleren på Apoteket i Son. Nå ser de frem til overta produksjonen av den tradisjonsrike Svanens Vitaminkrem

– Vi har hatt et ønske om å starte med produksjon i en lengre periode. Da denne muligheten åpnet seg, samtidig som det var et ledig lokale i tilknytning til apoteket, var det bare å hoppe i det, sier Are Egeland ved Apoteket i Son.


To eiere, ett apotek
Da Svanelaboratoriet for noen måneder siden besluttet å stoppe produksjonen av sin tradisjonsrike vitaminkremen tok det ikke lange tiden før Apoteket i Son spurte om å få overta produksjonen. Nå videreføres vitaminkremen i det nyopprettede selskapet Son apoteklab, som eies og drives av Egeland og hans samarbeidspartner, Inge Valle Tangen.


Etter ti år som eneeier av Apoteket i Son, valgte Egeland ved års- skifte å gå i kompaniskap med Valle Tangen.


De eier nå 50 prosent hver av Apoteket i Son. Tangen kom fra jobben som apoteker i Boots og har kjent Egeland siden de begge var feltapotekere i Afghanistan i 2004.


Egeland forteller at Valle Tangens inntreden på Apoteket i Son var helt avgjørende for at de fikk tid til å satse på produksjon.


– Jeg har jobbet med å få Inge inn som deleier i flere år, men at hans inntreden kom likt som mulighetene for produksjon av Svanens Vitaminkrem åpnet seg, var mer tilfeldig. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at dette ga oss en mulighet til å videreutvikle apoteket, sier Egeland.


Håper på produksjonsstart i september
Apotekforeningens tidsskrift møter Egeland utenfor apoteket i Son. Den koselig sommerbyen ved Oslofjorden bader i sol og selv om klokken bare er halv ti på morgenen har gradestokken allerede passert 20 grader.


Det ærverdige bygget som apoteket ligger i er over 200 år gammelt og stammer fra tiden da Son var et handelssted.


– Et perfekt sted for produksjon av et tradisjonsrikt produkt, mener Egeland. Han tar oss med ned i kjelleren på apoteket, der de er i ferd med å ferdigstille det nye produksjonslokalet. Egeland forteller at det fortsatt er litt som gjenstår, men at de håper å kunne starte produksjonen i løpet av september.

Verken Egeland eller Valle Tangen har drevet med produksjon av kremer i denne målestokken før. Derfor har det vært viktig å utveksle så mye erfaring som mulig med tidligere produsent.
 

Ansatte skal produsere
Produksjonsmengden vil være avhengig av etterspørselen, men Egeland forteller at de allerede har planlagt noen produksjoner i 2015.


– Hvis alt går etter planen bør vi ha fem seks produksjoner før utgangen av året, sier Egeland.


Han sier produksjonen vil foregå i perioder der de er godt bemannet på apoteket. Det er de ansatte ved apoteket, sammen med Valle Tangen og Egeland, som skal stå for produksjonen.


– Jeg opplever at de ansatte synes dette er veldig inspirerende. Det er faglig spennende, samtidig som det bidrar til mer varierte arbeidsoppgaver.


Underlagt mattilsynet
Apoteket i Son har i flere år drevet med magistrell produksjon. Dette har de også tenkt å fortsette med, men Egeland utelukker at de vil starte med legemiddelproduksjon i de nye produksjonslokalene.


– Det ville krevd altfor store investeringer dersom vi skulle startet produksjon av legemidler til lager. Investeringen vi nå har gjort krever også mye, men det er mer lønnsomt, sier Egeland.


Eventuelt legemiddelproduksjon ville også stilt helt andre krav til lokalet.


– Så lenge vi holder oss til kosmetiske kremer og salver er vi underlagt mattilsynet. Ved produksjon av legemidler ville vi vært underlagt Legemiddelverket og det hadde vært mer komplisert, sier Egeland.


Utelukker ikke mer produksjon
Verken Egeland eller Valle Tangen har drevet med produksjon av kremer i denne målestokken før. Derfor har det vært viktig å utveksle så mye erfaring som mulig med tidligere produsent.


– Jagoda Høst ved Svanelaboratoriet har vært veldig viktig for oss under etablering og for å heve kompetansen vår. Hun har stilt opp og delt sin kunnskap og erfaring når vi har trengt det, sier Egeland.


Han er ikke avvisende til at produksjonen blir utvidet til flere produkter med årene.


– På lengre sikt ønsker vi å bygge en identitet rundt produksjon av apotekvarer. Utstyret er jo på plass, så mulighetene er absolutt tilstede, sier Egeland.

Tekst og foto: Martin Grevstad


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring