Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Satsing på medisinlister

Alle som bruker flere legemidler fast, må ha en liste over disse med seg, og vise denne frem når man er hos lege, på sykehus eller apotek. Det er budskapet i informasjonskampanjen som gjennomføres i landets apotek i mars måned.


07.03.2011

Satsing på medisinlister
Fra begynnelsen av mars kommer alle apotek til å ha en informasjonskampanje for å informere publikum om at det er viktig å ha en oversikt over hvilke medisiner man bruker, en medisinliste, hvis man bruker flere medisiner samtidig. Kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen og apotekene.

Medisinformasjon utveksles ikke
Medisinlisten får pasientene hos sin fastlege. Når de siden møter andre i helsevesenet, som andre leger, apoteket eller sykehuset, bør de vise frem listen. I motsetning til hva svært mange tror, utveksler ikke helsetjenesten opplysninger om hvilke medisiner pasientene står på. Det er fastlegen som skal ha denne oversikten, men dersom man oppsøker annen lege vet ikke legen hvilke medisiner man bruker. Det er heller ikke noe godt system som sikrer at fastlegen får beskjed om hvilke medisiner andre leger har skrevet ut til pasienten.

Medisinlisten kan forebygge feil og misforståelser, og til og med redde liv, for eksempel hvis man blir innlagt på sykehus.

Gjelder svært mange
Til sammen 915 000 pasienter fikk tre eller flere legemidler på blå resept i 2008, mens til sammen 415 000 pasienter fikk fem eller flere legemidler. Det vil si at omtrent hver femte nordmann brukte minst tre legemidler og hver tiende brukte minst fem medisiner på resept i 2008.
Ikke flere enn 1 av 10 nordmenn som selv bruker medisiner fast, har en medisinliste med seg. 9 av 10 har det ikke!

Statens legemiddelverk mener at en oppdatert medisinliste fra fastlegen er svært viktig for pasientsikkerheten. Pasientsikkerhetskampanjen som ble lansert i slutten av januar har som tiltak at alle fastleger skal skrive ut oppdatert medisinliste ved kontroll.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring