Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Savner kvalitetskrav i ny fastlegeforskrift

Helseministeren har fastsatt ny fastlegeforskrift. Det er gjort mange og store endringer fra det forslaget som ble sendt på høring før jul i fjor, for å komme fastlegene i møte. En av endringene er at ”i samarbeid med relevant helsepersonell” er fjernet fra paragrafen som omhandler fastlegens plikt til å gjennomføre legemiddelgjennomganger.


04.09.2012

Savner kvalitetskrav i ny fastlegeforskrift
Av Jostein Soldal, Apotekforeningen

Legemiddelgjennomgang er nå omtalt slik i den nye forskriften: ”For listeinnbyggere som bruker fire legemidler eller mer, skal fastlegen gjennomføre en legemiddelgjennomgang når dette anses nødvendig ut fra en medisinsk vurdering.”

Viktig tverrfaglighet
I flere helseregioner har man nå tatt i bruk IMM-metoden (Integrated Medicine Management) som metode for å kvalitetssikre legemiddelbruken. En av pådriverne for innføring av IMM har vært adm. dir. Gunn Fredriksen i Sykehusapotekene Midt-Norge. Hun mener den nye forskriftsteksten har noen svakheter.

- God kvalitetssikring av pasientens legemiddelbruk krever tverrfaglig samarbeid. Det er viktig at man bruker en anerkjent metode og at det settes opp klare kvalitetsstandarder. Det er godt dokumentert at legemiddelgjennomganger utført av farmasøyter med påfølgende diskusjon i tverrfaglige team har effekt. Om det finnes tilsvarende dokumentasjon når det gjelder legene, er jeg ikke kjent med, sier hun.

Tallet er fire
I forskriften er det satt en nedre grense på fire legemidler og legemiddelgjennomganger skal gjøres ”når det anses nødvendig…”.

- Jeg stusser på at man har falt ned på fire legemidler eller mer. Hvor kommer dette tallet fra? Det er ikke først og fremst antall legemidler som er risikoparameteren. Vel så viktige faktorer kan være pasientens alder, diagnose, og om hun administrere legemidlene selv eller har hjelp, eller om det er snakk om høyrisikolegemidler. Jeg lurer også på hvordan man tenker seg oppfølging av kriteriet ”anses nødvendig”. Det er ikke satt opp et eneste kriterium for hva dette er. Baseres det kun på legens skjønn og interesse, undrer Fredriksen.

- Det er positivt at pasientene på denne måten får en rett til legemiddelgjennomgang, men det er beklagelig at det ikke stilles kvalitetskrav til hva en legemiddelgjennomgang er. Myndighetene har jo satt en standard gjennom Helsedirektoratets veileder for legemiddelgjennomganger, avslutter Gunn Fredriksen.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring