Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Seks av ti resepter er blå

Apotek solgte i 2014 legemidler på resept for 17,6 milliarder kroner. Hvordan fordeler omsetningen seg på resepttyper og varekategorier?


17.06.2015

Apotekforeningen definerer antall resepter som antall varelinjer på resept. Tidligere skilte man mellom resepter og ordinasjoner. Disse begrepene endret deretter navn til reseptkurv og resept. Siden en varelinje i e-resept regnes som en resept er det hensiktsmessig å bruke den samme definisjonen på alle resepter for å se på utviklingen over tid.

I tabell 1 ser man at reseptpliktige legemidler står for 88 prosent av all omsetning på resept, mens handelsvarer står for 10 prosent. Når man ser på antall resepter er reseptpliktige legemidler andel på 91 prosent, mens handelsvarer står for 6 prosent. 97 prosent av reseptene som er handelsvarer er sykepleieartikler, næringsmidler eller kosttilskudd. Reseptfrie legemidler står for kun 1 prosent av omsetningen på resept, og 3 prosent av antall resepter



Resepttyper
Det finnes ulike typer resepter avhengig av hvem som betaler og hvem pasienten er. De mest benyttede er blåresept og hvit resept som står for 86,5 prosent av reseptsalget. Det finnes imidlertid mange flere. Nedenfor er det gitt nærmere omtale av resept- typene som finnes i apotekenes datasystem FarmaPro, og som ble benyttet i 2014.

Blåresept (T-resept)
Blåresept er resepter som er finansiert av HELFO og en egen- andel betalt av pasienten. 58,6 prosent av alle resepter i 2014 var en blåresept. HELFO betalte i 2014 89,5 prosent av omsetningen, mens pasienten betalte 10,5 prosent.

En blåresept kan enten være en forskrivning av et legemiddel som er forhåndsgodkjent for rekvirering på blåresept eller det kan være på individuell refusjon hvor HELFO må godkjenne søknad fra lege.

Du kan lese mer om blåreseptordningen i kapittel 7 i Apotek- og legemidler på www.apotekstatistikk.no

Hvit resept (N-resept)
Hvit resept, eller normalresept som det også omtales som, er resepter for legemidler hvor pasienten betaler hele kostnaden. 38,7 prosent av alle resepter i 2014 var en hvit resept.

Helseforetaksfinansiert resept (H-resept)
H-resepter er legemidler finansiert av de regionale helseforetakene. Dette er svært kostbare legemidler, blant annet TNF-α- hemmere og MS- legemidler. Kun 0,3 prosent av alle resepter som ble ekspedert i 2014 var en H-resept. Dersom man ser på andelen for omsetning var den på 11,6 prosent.

P-resepter (B-resepter)
Jenter under 20 år får dekket hele eller deler av kostnaden til prevensjonsmidler. Fra 1. januar 2015 dekker staten også bruk av p-stav og spiral, og ikke bare p-piller.

Veterinærresept (Q-resept)
For legemidler forskrevet på resept til dyr benyttes det en veterinærresept. 99,6 prosent av alle Q-resepter er legemidler. Av legemidlene er 79,2 prosent spesifikke veterinærpakninger, mens de resterende er pakninger som også selges til mennesker.

Andre resepttyper
I tillegg til resepttypene ovenfor, finnes det noen andre resepttyper. Noen resepter er knyttet til vernepliktige, andre refusjons- givende instanser og yrkesskadde. Disse utgjør til sammen kun en andel på 0,3 prosent av omsetning på resept og 0,4 prosent av antall resepter.

Multidose
Med multidose menes maskinell pakking av legemiddeldoser som pakkes i poser og merkes med pasientens navn, innhold, dato og tidspunkter for når tablettene skal tas. Stadig flere personer får legemidlene sine pakket som multidose, og i 2014 fikk over
70 000 personer dette.

Multidose leveres ut hver 14. dag, mens vanlige resepter varer i 3 måneder. Dette fører til at multidoseresepter har en uforholdsmessig stor andel av antall resepter, da et legemiddel utlevert ved multidose i statistikken vil ha ha minst 6 resepter i løpet av en 3-månedersperiode. Av 49,9 millioner varelinjer på resept i 2014 står multidose for 8,7 millioner, det vil si 18 prosent av alle reseptene.

E-resept
I 2014 var 75,3 prosent av alle resepter en e-resept, mens det tils- varende tallet i 2013 var 58,5 prosent. I april 2015 var tilsvarende tall 78,9 prosent. Alle apotek, både primærapotek og sykehusapotek har kunnet ekspedere e-resepter siden 5. februar 2013. Som vist i kolonnen til høyre er det stor forskjell på primærapotek og sykehusapotek på bruken av e-resept. Dette kommer av at ikke alle sykehus har mulighet til å bruke e-resept. Sannsynligvis vil alle sykehus få denne muligheten i løpet av 2016.







Av Jostein Hamberg, Apotekforeningen





TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring