Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Sentralstimulerende legemidler, «instituert av»

«Instituert av» bestemmelser gir utfordringer for leger og apotek.


16.06.2015

I Nytt om legemidler fra Legemiddelverket nr. 22/2014 står følgende:
Leger behøver ikke lenger å søke Fylkesmannen om forskrivningsrett for sentralstimulerende legemidler. Lege med spesialistgodkjenning, eller som innehar LIS-stilling (særlige vilkår gjelder), innen barne- og ungdomspsykiatri, pediatri, psykiatri eller nevrologi kan starte behandlingen. Andre leger kan videreføre behandling når den er startet av lege i spesialisthelsetjenesten. Legen må forsikre seg om at dette vilkåret er oppfylt og gi nødvendige opplysninger på resepten. Ved bruk av e-resept kan merknadsfeltet benyttes. Det er en forutsetning at legen har rett til å rekvirere legemidler i reseptgruppe A. Regelendringen omfatter følgende legemidler: Metylfenidat, racemisk amfetamin, deksamfetamin, dekstrometylfenidat og lisdeksamfetamin.

Det er Helsedirektoratet som fastsetter reglene for rekvirering av sentralstimulerende legemidler. Oppslaget i Nytt om legemidler er i første rekke rettet mot fastleger som viderefører behandling med sentralstimulerende legemidler.

Fastleger som rekvirerer sentralstimulerende legemidler er altså pålagt å føre på resepten «nødvendige opplysninger». I legenes EPJ finnes et «instituert av»-felt, og en del leger benytter dette feltet til å føre opp opplysninger om hvem som har instituert bruk av sentralstimulerende legemidler. Men, dette feltet kan ikke brukes slik ved rekvirering av sentralstimulerende legemidler. Feltet har en annen bruk i legesystemene, og følger ikke med e-resepten til apoteket. Dersom legen bruker dette feltet vil informasjonen ikke nå frem til apoteket. Ved bruk av e-resept må legen derfor bruke merknadsfeltet når «nødvendig informasjon» skal påføres.

Helsedirektoratet har ikke spesifisert i detalj hva som menes med «nødvendige opplysninger», men som et minimum må fastlegen angi at behandlingen er instituert av spesialist eller LIS-lege. Helsedirektoratet forventer at apoteket kontrollerer at resepten er påført informasjon om slik instituering. Det forventes ikke at apoteket kontrollerer at eventuelt oppførte spesialister / LIS-leger faktisk har den oppførte spesialitet eller at LIS-lege faktisk jobber på tilsvarende avdeling.

Rekvirerings- og utleveringsforskriften er under revidering. Apotekforeningen er kjent med at Helsedirektoratet har en ambisjon om at bestemmelser om rekvirering av sentralstimulerende legemidler skal tas inn i forskriften.

LES MER: Nytt om legemidler, Legemiddelverket 
LES MER: Rekvirering av sentralstimulerende legemidler, Apotekinfo 26.05.2014 

10.06.2015 Tore Reinholdt

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring