Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Skal sjekke medisineringen av 1700 eldre i Oslo

Hver tredje beboer på sykehjemmene i Oslo skal nå få en gjennomgang av sin medisinbruk. Farmasøyter fra Apotek 1 skal samarbeide med leger og sykepleier ved sykehjemmene for å redusere legemiddelrelaterte problemer hos pasientene.


28.11.2011

Skal sjekke medisineringen av 1700 eldre i Oslo
Av Bjørn Kvaal

Sykehjemsetaten i Oslo kommune har tidligere utarbeidet Overordnede retnings linjer for legemiddelhåndtering. Nå satses det på å forbedre den faglige standarden ved selve medisinforskrivningen. Målet er å unngå feil medisinbruk blant sykehjemspasientene.

Vil bli flinkere
– Jeg kan ikke si at vi verken er bedre eller dårligere enn andre kommuner når det gjelder feilmedisinering av pasienter ved våre sykehjem. De nye tiltakene skal imidlertid bedre kvaliteten på legemiddelbruken ytterligere, sier etatsoverlege Gunnar Kvalvaag i Sykehjemsetaten i Oslo kommune.

I høst starter Sykehjemsetaten opp et pilotprosjekt ved to sykehjem. Her skal farmasøyt, lege og sykepleier gjennomgå eldres medisinlister. Erfaringene fra dette prosjektet skal tas med når hovedprosjektet skal gjennomføres i 2012.

30 sykehjem deltar
Da skal medisinbruken for 1000 beboere på kommunale sykehjem og 700 beboere på private sykehjem gjennomgås. Prosjektet har et budsjett på 2,5 millioner kroner. 30 av Oslos 50 sykehjem er med på hele eller deler av prosjektet.

Sykehjemmene i Oslo kommune har farmasøytisk tilsyn i dag. I praksis betyr det at farmasøyter sjekker den praktiske håndteringen av legemidlene, ikke hvordan de brukes. Enkelte sykehjem brukte tidligere farmasøyter også til å evaluere og veilede i medisinering av beboerne, men dette har kun vært prioritert ved noen få sykehjem de siste par årene.

– Men det er fortsatt slik at sykehjemmene får undervisning om riktig legemiddelbruk fra farmasøyter, sier Kvalvaag.

Krevende for legene
Kvalvaag betegner medisinering av eldre som et komplekst område, fordi pasientene ofte bruker mange legemidler. Dette er faglig utfordrende for legene. Samtidig er det lettere å følge opp beboere på sykehjem enn hjemmeboende eldre, fordi helsepersonell i større grad kan følge utviklingen av pasientene over tid når de er på sykehjem.

– Dette gir sykehjemmene unike muligheter til å gjennomføre legemiddelprosjekter av denne typen, mener Kvalvaag, som legger til at det fortsatt er legen som er ansvarlig for legemiddelbehandlingen av beboerne.

Valgte Apotek 1
Det var fem leverandører som la inn anbud på legemiddelgjennomgang i Oslo kommune. Tilbyderne ble vurdert på oppdragsforståelse/metodikk og pris.

– Vi valgte Apotek 1 fordi de hadde beste oppdragsforståelse og laveste pris. De hadde dessuten erfaring fra lignende prosjekt, sier Kvalvaag.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring