Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Spørreundersøkelse om e-resept i apotek

Hovedbildet av apotekernes holdninger til e-resept er positiv. Like fullt er det en utbredt holdning at e-resept ikke har medført mindre feil i reseptene, eller mindre avklaringsbehov til rekvirent. Det viser rapporten fra spørreundersøkelsen om e-resept gjennomført i alle apotek i vinter.


23.10.2013

For å finne ut mer om hva som er de reelle flaskehalsene og forbedringsmulighetene i e-resept, gjennomførte Apotekforeningen en spørreundersøkelse til samtlige apotekere i mars i år. Funnene fra Apotekforeningens spørsmål er nå tilgjengelige i rapporten ”Spørreundersøkelse om e-resept”. Nær 2/3 av apotekerne besvarte undersøkelsen, og resultatene er dermed representative.

I hovedsak får vi tilbakemelding om at e-resept er positivt og øker pasientsikkerheten, men at det er fortsatt en rekke områder som det arbeides videre med før det er effektivt. Alle utfordringsområdene ligger stort sett i samhandlingen mellom lege og apotek, med andre ord feil og mangler på de elektroniske reseptene, e-resepter som ikke finnes i reseptformidleren, som ikke trekkes tilbake eller som ikke kvitteres som ferdigstilt i apotek. Dette skyldes like mye tekniske utfordringer i systemene som manglende etterlevelse av dokumenterte prosesser.

Oppsummerte hovedfunn:

•    7 av 10 mener det er blitt færre falske resepter som følge av e-resept

•    4 av 10 opplever minst daglig at resepter som ikke skal brukes lenger blir liggende i Reseptformidleren

•    1 av 2 apotekere opplever at det er feil på reseptene minst en gang per dag, enten formelle eller faglige, som gjør at legen må kontaktes

•    1 av 3 mener det er færre feil i reseptene som følge av e-resept

•    9 av 10 opplever daglig at resepten ikke er i resept-formidleren når pasienten kommer til apoteket

•    I tillegg opplever 9 av 10 at de minst en gang per dag må redigere innleste etiketter/bruksanvisning

•    7 av 10 mener at e-resept medfører like mye (eller mer) kontakt med legen


Apotekforeningen arbeider sammen med Helsedirektoratet, Legeforeningen og Statens legemiddelverk om et felles informasjonsskriv til alle apotek og legekontor med gode råd knyttet til ulike utfordringer ved e-resept. Skrivet planlegges sendt ut i løpet av høsten.

Apotekforeningen er opptatt av å se utviklingen i bruk av e-resept og vil derfor planlegge en ny spørreundersøkelse høsten 2014. Dette gjør oss i stand til å se om våre tiltak har hatt ønsket effekt og om det er nye utfordringsområder.

Rapporten fra spørreundersøkelsen er nå ferdig og finnes her.

Ved spørsmål kan dere kontakte:
Terje Wistner, direktør teknologi og e-helse, Apotekforeningen
Astrid Marie Reksnes, IT-rådgiver, Apotekforeningen


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring