Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Staten mangler helhetlig syn på apotek

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt på høring forslag til endringer i trinnprismodellen for generiske legemidler.


14.08.2006

Forslaget kan få dramatiske konsekvenser for apotekene. Apotekforeningens adm. direktør, Kai Finsnes, kommenterer høringsforslaget slik:

Det er kritikkverdig at høringsnotatet overhodet ikke drøfter hvilke konsekvenser forslaget får for apotekene. Dette er alvorlig fordi departementet har et sektoransvar for apotekene.

Jeg mener departementet burde ha utredet hvilken betydning det får for apotekene som faghandel at apotekene får en så sterk inntektsreduksjon på legemidler som det her er snakk om. Man burde også vurdert i hvilken grad dette bryter med Legemiddelmeldingens klare budskap om at det skal satses på apotekene som faghandel. Det er meget alvorlig at departementet i en så viktig sak, avstår fra å ha et helhetlig syn på apotekenes legemiddelomsetning, men i stedet fokuserer kun på de elementene som isolert betraktet kan gi grunnlag for innsparing for staten.

Ved å legge svenske og danske generikapriser til grunn innebærer forslaget at norske apotek vil få dramatisk dårligere rammevilkår enn apotek i Danmark og Sverige, fordi apotekavansen på patentlegemidler er betydelig høyere i Danmark og Sverige enn i Norge. Det er påfallende at høringsnotatet ikke nevner at de lavere svenske generikaprisene har ført til at de svenske apotekene fikk 350 millioner kroner i avanseøkning på andre legemidler. Apotekforeningen har foreslått en tilsvarende utjevning overfor Helse- og omsorgsdepartementet som grunnlag for lavere generikapriser i Norge, uten å få gehør.

LES Helse- og omsorgsdepartementets høringsnotat Prising av generiske legemidler

LES Helse- og omsorgsdepartementets pressemelding
 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring