Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Statsbudsjettet 2004 - konsekvenser av budsjettforliket

Lørdag 15. november ble det inngått et budsjettforlik mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. Dette forliket vil bli sluttresultatet av Stortingets budsjettbehandling i alle større saker.


20.11.2003

Søndag 16. november ble mer informasjon om innholdet i budsjettforliket kjent. Det kom da frem at forliket har konsekvenser for legemiddelområdet på budsjettpostene legemidler (kap 2751 post 70) og sykepleieartikler mv (kap 2751 post 72). Her er det foreslått utgiftsreduksjoner på hhv 70 og 100 mill.kr. netto.

Legemidler
På legemiddelposten kommer det sterke tiltak for å sikre økt forskrivning og bruk av billigere fremfor dyrere legemidler. Det kommer her konkrete tiltak på følgende områder: 

- På blodtrykkområdet blir det krav om at tiazider skal være et klart førstevalg. Alt annet enn tiazider skal kun forskrives på blå resept dersom det er klart at tiazider av medisinske årsaker ikke kan benyttes. Legen må i så fall begrunne individuelt i pasientjournalen hvorfor tiazider ikke er valgt. Mangel på begrunnelse ses som brudd på refusjonsvilkårene, og det settes av 4,5 mill.kr. til økt tilsyn og kontroll med legenes forskrivning av blodtrykkspreparater. 

- Pasienter som motsetter seg bytte til billigere byttbart preparat utenfor indeksprisområdet skal betale full egenandel selv om egenandelstaket er nådd og pasienten har frikort. 

- For Cipramil/Cipralex og Losec/Nexium innføres spesielle refusjonsregler: Hvis refusjonsprisen på Cipramil/Losec er lavere enn Cipralex/Nexium, er det bare refusjonsprisen på Cipramil/Losec som blir refundert av trygden. Resten må kunden betale som økt egenandel. Alternativt kan kunden søke trygden om refusjon på individuelt grunnlag etter §10.

Sykepleieartikler
På kap 2751 post 72 Sykepleieartikler m.v. er det tatt inn en innsparing på 100 mill.kr. Dette er ført som prisreduksjoner på diabetes- og inkontinensmateriell. 
NAF vet fra samtaler med RTV at prisene på diabetesmateriell vil gå ned med i gjennomsnitt ca 25 prosent. Med en årsomsetning av diabetesmateriell i 2002 på ca 270 mill kr, gir det (med den underliggende veksten i dette markedet) en innsparing for neste år på i størrelsesorden 75-80 mill. kr. NAF antar at resten er prisreduksjoner på inkontinensutstyr, men har foreløpig ikke mer informasjon om dette.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring