Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Statsbudsjettet 2005: Legemidler og apotek

En oppsummering av Regjeringens/Helse- og omsorgsdepartementets (HOD) forslag til statsbudsjett for 2005 – med vekt på legemidler og apotek:


07.10.2004

Legemiddelassistert rehabilitering
For ytterligere å øke andelen rusmiddelmisbrukere som kan tilbys legemiddelassistert rehabilitering, foreslår Regjeringen en samlet styrking av bevilgningen til formålet med 20 mill. kroner. Midlene skal nyttes til økt behandlingskapasitet.

Elektroniske resepter
En prosjektgruppe med deltakelse fra Rikstrygdeverket, Sosial-og helsedirektoratet, Statens legemiddelverk, Den norske legeforening, Norges apotekerforening og Bandagistenes næringspolitiske utvalg har i 2004 utarbeidet et forslag til overordnet direktiv og plan for implementering av elektroniske resepter (eResepter). Departementet foreslår at det bevilges 40 mill. kroner i 2005 til oppstart av implementeringen av eResepter. En implementering av eResepter vil etter planen kunne gjennomføres i slutten av 2006.

Apotekvesenet og legemiddelfaglige tiltak

Oppfølging av legemiddelmeldingen
Departementet vil legge frem en stortingsmelding om legemiddelpolitikken våren 2005. Det vil påløpe administrative utgifter knyttet til det som forventes å bli en omfattende oppfølgingsprosess i forlengelsen av meldingens fremleggelse. Det er av særlig betydning at en bred prosess starter tidlig, slik at ulike tiltak som sikrer bedre og mer effektiv legemiddelbruk kan implementeres fortløpende. Det er trolig tiltak knyttet til en eventuell modernisering av refusjonsordningene samt oppfølging av pasientens legemiddelbruk som vil være mest ressurskrevende. Oppfølgingsutgifter skal inntil videre finansieres over kap 751 post 21.

Tilskudd til apotek
Økt behov de senere år gjør at departementet foreslår 5 mill kroner ekstra til driftstilskudd i 2005.

Tilskudd til fraktrefusjon av legemidler
Ordningen foreslås videreført som i dag, dvs. at inntil 50 pst av forsendelseskostnaden dekkes.

Avgift til staten av apotekenes omsetning - legemiddelavgiften
Avgiftssatsen på 1,3 pst lagt på apotekenes reelle innkjøpspris for legemidler videreføres. Provenyeffekten foreslås hevet til 145,652 mill. kroner for 2005

Refusjonsordningen for legemidler - blåreseptordningen
Bevilgningen til folketrygdens refusjon av legemidler på blå resept foreslås satt til 8,785 mrd kroner i 2005. Dette representerer en netto økning på 700 mill kroner sammenlignet med 2004.

Tiltak for å redusere utgifter til legemidler gjennom generisk konkurranse
Selv om legemiddelmeldingen er utsatt ønsker departementet, av hensynet til behovet for rask prisnedgang på legemidler med generisk konkurranse, å fremme forslag til tiltak som kan bidra til å redusere utgifter til legemidler i forbindelse med statsbudsjettet for 2005.

Våren 2004 ble det gjennomført en høring av ulike modeller for å stimulere til økt konkurranse i generikamarkedet. På bakgrunn av høringen foreslår departementet at indeksprissystemet avvikles og at det erstattes med et trinnbasert prissystem (trinnprismodell) for de ca 25 største virkestoffene med generisk konkurranse.

Trinnprismodellen er opprinnelig foreslått av apoteknæringen, og innebærer sjablonmessige prisreduksjoner når et legemiddel får generisk konkurranse. Folketrygden refunderer kun det fastsatte beløpet innenfor en gruppe byttbare legemidler. Apotekene skal til enhver tid ha tilgjengelig minst ett legemiddel til en pris tilsvarende refusjonsbeløpet. Dersom legen har medisinsk grunn til å reservere seg mot bytte, skal folketrygden refundere legemidlets pris fullt ut. Dagens ordning for fastsetting av maksimalpris opprettholdes. Apotekenes økonomiske stilling ivaretas ved at grossistene garanterer at apotekene tilbys minst ett legemiddel innen hver byttegruppe, til en pris som gjør det mulig å selge produktet med en rimelig avanse. Muligheten selvstendige apotek har til å motta rabatter direkte fra leverandører, videreføres.

I 2005 vil forslaget innebære en innsparing i folketrygdens utgifter på 450 mill. kroner, og 70 mill. kroner i reduserte utgifter for pasientene, med mindre de selv velger et dyrere legemiddel.

Risperdal Consta
Departementet har foreslår en styrking på 5 mill kroner i budsjettforslaget for 2005, for å finansiere opptak av Risperdal Consta i blåreseptlisten knyttet til blåreseptforskriften § 9 etter de vilkår som legemiddelverket tilrår. Risperdal Consta brukes mot schizofrene psykoser hos voksne og barn over 15 år.

Egenandeler
Den maksimale egenandelen per reseptekspedisjon for blå resept foreslås hevet fra 450 kroner til 490 kroner fra 1. januar 2005. Dette anslås å gi en innsparing på 120 mill kroner i 2005.

Egenandelstak 1
Regjeringen foreslår videre å øke egenandelstaket for brukere som ikke er minstepensjonister fra 1550 kroner i 2004 til 2500 kroner i 2005. Samtidig foreslås det innføring av et lavere tak for minstepensjonister på 1550 kroner. Netto forventes tiltakene å gi en innsparing i refusjonsordningen på 485 mill. kroner og en reduksjon i antall frikort fra ca. 1 million kort til ca. 750 000 kort.

Egenandelstak 2
For å oppnå en bedre skjerming av storbrukere av helsetjenester foreslås egenandelstak 2 satt ned fra 4500 kroner til 3500 kroner i 2005.

Individuelle søknader om legemidler på blå resept/gjennomføring av e-resept-prosjektet
Trygdeetaten erfarer en betydelig saksvekst på området og anslår saksvolumet til om lag 200 000 saker i 2004. Dette er en fordobling av antall saker i forhold til 2002 og det forventes ytterligere saksvekst i 2005. Det foreslås at det i 2005 bevilges 8 mill. kroner til midlertidig styrking av trygdeetatens administrasjon på dette området og til oppstart av utviklingstiltak i trygdeetaten knyttet til gjennomføring av e-resept-prosjektet.

Bidragsordningen
Innslagspunktet for bidrag foreslås hevet fra 1500 til 1600 kroner fra 1. januar 2005.

Fra 1. januar 2005 foreslås det at det gis full utgiftsdekning for apotektilvirkede metadontabletter mot kreft/immunsvikt. Det anbefales i tillegg at det ytes vanlig utgiftsdekning (90 prosent av utgifter ut over 1 600 kroner) for apotektilvirkede metadontabletter og morfinmikstur for kronisk sterke smerter. På grunn av misbruksfaren knyttet til bruk av metadon, vil departementet be Rikstrygdeverket, i samarbeid med Statens legemiddelverk, utarbeide kriterier for bruk av og bidrag til legemidlene. Kostnadene knyttet til dette forslaget anslås til 12 mill. kroner, og bevilgningen foreslås økt tilsvarende.

Les også NAFs pressemelding fra 06.10.2004 om Regjeringens forslag til ny prismodell for legemidler med generisk konkurranse (trinnprismodellen).

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring