Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Statsbudsjettet for 2004 er klart

Stortingets sosialkomite la frem sin budsjettinnstilling torsdag kveld, 4. desember. Stortingets flertall vil som i de aller fleste saker følge budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet.


05.12.2003

Stortinget sluttbehandler sosialkomiteens budsjettinnstilling onsdag 10. desember. Under følger en kort oppsummering av de punkter som er mest relevante for apotek og legemiddelområdet.

Lavere økning i egenandelene

Regjeringen hadde foreslått å øke egenandelstaket fra 1350 til 2500 kroner pr år. Det endelige utfallet blir en økning til 1550 kroner pr år, noe som er i tråd med budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. Taket for egenbetaling pr resept blir øket fra 400 til 450 kroner.

Apotekavanse og legemiddelavgift: Ingen endringer

Regjeringen hadde ikke foreslått endringer i apotekenes avanse eller i legemiddelavgiften. Stortingets behandling har ikke endret dette.

Fraktrefusjon og driftsstøtte: Som regjeringens forslag
Bevilgningene til driftsstøtte og fraktrefusjonsordningen videreføres i tråd med regjeringens forslag, som igjen tilsvarer samme nivå som 2003. Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil ha økte bevilgninger til fraktrefusjon, men får ikke flertall for dette.
 
Komiteen viser for øvrig til at distriktsapotekavtalen med NMD og Apokjeden utløper 28. februar 2004, og de påpeker at distriktsbefolkningen fortsatt må sikres et likeverdig tilbud gjennom nødvendige virkemidler.
 
Flertall for de kostnadsreduserende tiltakene som ble fremmet i regjeringens opprinnelige budsjettforslag og i forbindelse med  budsjettforliket
Det blir flertall for de kostnadsreduserende tiltakene på legemiddelområdet som ble foreslått av regjeringen i St.prp. nr. 1:

- Forsøksordning med anbud på gråsonelegemidler
- Prisregulering av dietetiske næringsmidler
- Utvidelse av indeksprissystemet
- Utvidelse av byttelisten for generiske legemidler
- Overføring av Carduran og Sinalfa til individuell refusjon
Det blir videre flertall for tiltakene som ble foreslått i budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet:
- Nye refusjonskriterier på blodtrykksområdet og økt tilsyn og kontroll med disse.
- Økt generisk bytte ved at pasienten betaler vanlig egenandel ut over tak 1-ordningen når pasienten motsetter seg generisk bytte i de tilfellene legen ikke har reservert seg mot dette.
- Cipralex og citalopram. Refusjonen fra folketrygden for Cipralex settes lik indekspris for citalopram. Pasienter som av medisinske grunner eventuelt må ha Cipralex, kan få dette uten ekstra egenbetaling etter individuell søknad i medhold av § 10a.
- Nexium og omeprazol. Refusjonen fra folketrygden for Nexium settes lik indekspris for omeprazol. Pasienter som av medisinske grunner eventuelt må ha Nexium, kan få dette uten ekstra egenbetaling etter individuell søknad i medhold av § 10a.
 
Flertallet (A, H, KrF) ber departementet iverksette nødvendige forskriftsendringer for å oppnå dette. Flertallet vil presisere at tiltakene ikke innebærer noen generell utvidelse til et såkalt "terapeutisk referanseprissystem". Flertallet mener at hensynet til likebehandling tilsier at man bør forskriftsfeste at alle legemidler innenfor indeksprissystemet som produktutvikles etter samme prinsipper som Nexium og Cipralex av originalprodusent, refusjonsmessig vil bli behandlet på samme måte som Nexium og Cipralex.
 
Helhetlig gjennomgang av blåreseptordningen, men ikke av legemiddelpolitikken
Stortinget ba for få dager siden  Regjeringen om å legge frem for Stortinget en bred og helhetlig gjennomgang av blåreseptordningen, herunde også prosedyrer for saksbehandlingen og bevilgningsmessige ordninger. Et forslag om å be Regjeringen legge frem en helhetlig gjennomgang av hele legemiddelpolitikken fikk derimot ikke flertall, men kun tilslutning fra Fremskrittspartiet, SV og Senterpartiet.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring